Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinar Vladan Rakić u ponedeljak u UKS-u predstavlja tri svoje knjige
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

24. 05. 2024.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Novinar Vladan Rakić u ponedeljak u UKS-u predstavlja tri svoje knjige

Zbirka poezije „Svemirje Boga“ i romani „Berlinska opsesija“ i „Beogradska fascinacija“ novinara i urednika u Programu za dijasporu na Radio-televiziji Srbije (RTS) i člana UNS-a Vladana Rakića biće predstavljene u ponedeljak, 27. maja sa početkom u 19 sati, u Udruženju književnika Srbije (Francuska 3) u Beogradu.

O knjigama će, kako je najavljeno, govoriti profesor Dragan Simeunović, Vesna Pešić, kao i novinar i književnik Vidak Maslovarić.

Dramski umetnik Branislav Lečić kazivaće stihove iz zbirke poezije „Svemirje Boga“.

„Pred nama je nova lirska avantura Vladana Rakića, jezički izbrušena, stilski doterana i idejno-tematski ujednačena, ali sa mnoštvom novih značenja, slika i melodija svojstvenim modernim pesnicima. Rakić u slobodnom i vezanom stihu pokazuje originalnost i jedinstvenost svog stvaralačkog postupka“, napisao je član Evropske akademije nauka i umetnosti dr Milutin Đuričković o zbirci poezije „Svemirje Boga“.

Akademik Dragan Simeunović u recenzijama romana „Berlinska opsesija“ i „Beogradska fascinacija“ napisao je da su ovo priče o moći i nadmoći, o borbi dva pola, o ispitivanju ljubavi i toga da li ljubav uopšte postoji.

„Vladan Rakić me je zadivio sposobnošću da uđe u fenomen moći, da prizna žensku nadmoć, da prizna to veličanstvo zvano Žean, što se vidi iz ko zna koliko hiljada slikovitih epiteta… Ukratko, ovde vidim sjajna dela, koje ima i antropološku i psihološku dimenziju“, napisao je Simeunović. 

Vladan Rakić rođen je 1960. godine u Plani kod Paraćina. Završio je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je apsolvirao i magistarske studije na grupi “Masovne komunikacije i publicistika”.

Od 1984. do 1989. godine radio u TV Beograd, a potom godinu dana provodi u TV Priština. Od 1990. do kraja 2005. godine živeo je i radio u Belinu dakle je bio dopisnik “Večernjih novosti”, Radio Beograda i povremeno TV Beograda. U toku 1998. i 1999. godine bio je i dopisinik Dojče vele-a na srpskom jeziku. Nakon toga osniva TV DELTU Berlin gde je radio i kao glavni urednik, snimatelj, voditelj, sve do kraja 2005. godine kada se vraća u Srbiju i u Radio-televiziju Srbije.

Rakić je za vreme boravka u Nemačkoj upisao postdiplomske studije na poznatoj Filmskoj TV akademiji "Konrad Wolf", a u isto vreme i doktorske studije na Fakultetu politčkih nauka Slobodnog univerziteta u Berlinu, gde mu je mentor bio prof. dr Fric Vilmar.

Ipak, kasnije je, kako ističe, zbog televizije i stalne trke za vestima i tragičnim događajima u otadžbini, o kojima je redovno izveštavao, odustao od studija.

Rakić je do danas objavio 39 naslova, pretežno poezije, ali i romana i jedan esejistički naučni rad. Dobitnik je 24 književne nagrade.

Član je UNS-a, Udruženja književnika Srbije i Saveza pisaca Nemačke, čiji je član postao, kako kaže, uz propratno pismo nobelovca Gintera Grasa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi