Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

29. 04. 2009.

SOS poziv


Savet Radiodifuzne agencije (RRA) koji bira Skupština, ovih dana uzima dozvole tv i radio stanicama koje nisu izmirile svoje finansijske obaveze prema Agenciji i to nije sporrno. Razlog zašto se i Vama obraćam (a pismeno sam obavestio predsednika, premijera i nekolicinu ministara) je moja obaveza da i Vama ukažem na samovolju, nepoštovanje zakona, bahatost članova Saveta RRA.

Naime, SOS kanal je na konkursu dobio frekvenciju, koja je neispravna i koja ne omogućava normalno funkcionisanje i rad SOS kanala. Zbog toga već godinu dana vodi se spor pred Trgovinskim sudom u Beogradu.

Dakle, ne treba mi nikakva pomoć, jer ću sam da rešim problem SOS kanala sa RRA. Ali, želim da Vam ukažem na jednu pojavu koja je opasna i štetna za Srbiju. RRA je institucija, kojoj je država poverila odgovoran zadatak i ona treba da brine o resursu koji je dragocen za svaku zemlju.

Članove Saveta bira Skupština Srbije, na predlog Odbora za kulturu. Dakle, to bi trebalo da budu ljudi sa integritetom, dokazani u svom poslu i pre svega stručni za ovu delikatnu oblast, visoko moralni sa obavezom da postuju zakon i da ga dosledno primenjuju.

Na primeru SOS kanala, kome žele da uzmu dozvolu, a nisu mu omogućili da ostvaruje prihod izbog otkazivanja ugovora sa poslovnim partnerima svesno su ga doveli u tešku materijalnu situaciju i upravo su pokazali svu bahatost, nepoštovanje zakona, iskljućivost, samovolju, drskost i silu. Oni su i SOS kanal stavili u istu kategoriju sa emiterima koji nisu izmirili obaveze, a i oni i Ratel i Sud imaju svu papirologiju, sve relevantne podatke (zvanična merenja Ratela, Merenja stručnih službi RTS-a, prepiske Ratela sa Rumunima da oni na istoj frekvenciji emituju program sa 1.000 puta većom snagom, itd,itd.), i jasno im je da je SOS kanal slučaj za sebe.

Ja vodim sudski spor skoro dve godine i na svakom sudu na kugli zemaljskoj dobiću ga, jer su to činjenice koje ne treba dokazivati (to su egzaktni podaci, kao što je dan i noć), jer ja imam i 500.000 svedoka (svako ko ima televizor i prima program iz etra može da bude svedok).

Mislim, da Skupština koja ih bira, Vlada ... moraju da stanu na put toj vrsti nezakonitosti i samovolje, jer ako ne nadjem pravdu ovde, a verujem da hoću, ja ću tražiti medjunarodnu arbitražu jer sve je na mojoj strani. Ja ih tužim za više od 100 miliona i svakog dana ta cifra se povećava, a to će jednog dana platiti država Srbija, odnosno poreski obveznici, a ne Cekić, Vasić...

Najsvežiji primer samovolje jednog državnog službenika, koji je zakon i propise tumačio po svojoj volji, je konzul Srbije u SAD. Da je taj čovek (ili njih više) radio po zakonu, bio bi izbegnut medjunarodni skandal, a Srbija (odnosno poreski obveznici) ne bi morala da plati štetu od milion dolara.Članovi Saveta RRA otrgli su se kontroli, isuviše su uljuljkani svojim privilegijama i da to može da košta i šteti Srbiji.

Ja sam mirno mogao da ćutim, čekam odluku suda i ne dižem prašinu, ali sam odlučio da javnosti predočim sve činjenice koje ukazuju na samovolju RRA. To činim sada, na vreme, dok greške mogu da se isprave. Ne bih voleo da tužakam svoju državu i pravdu tražim van naših granica i zato sam smatrao da je moja dužnost da o ovome obavestim najodgovornije ljude u zemlji, kao i udruženje novinara pre nego što sa svojim pravnim savetnicima i advokatima na konferenciji za štampu saopštim sve detalje vezane za svu materijalnu i nematerijalnu štetu koju su RRA I RATEL naneli SOS kanalu.

Dragiša Kovačević
Direktor, glavni i odgovorni urednik SOS kanala

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi