Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Od dopisnika "Politike" iz Rumunije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

10. 05. 2009.

Od dopisnika "Politike" iz Rumunije


Uoči izborne skupštine UNS-a na našu adresu stiglo je pismo dopisnika "Politike" iz Rumunije Milana Petrovića.
Pismo možete pročitati u celosti.

SKUPŠTINI UDRUŽENjA NOVINARA SRBIJE

Cenjene kolege, obraćam Vam se iz daljine. Želim da po složenim pitanjima, koja razmatrate, nađete zajednički imenitelj i da se dogovorite kako dalje raditi na što boljoj zaštiti naših novinarskih prava i interesa u Srbiji.

Nisam član UNS-a, ali sam blizak njemu. Profesionalnim novinarstvom na srpskom jeziku se neprekidno bavim već čitavih 60 godina. Živim u Rumuniji u kojoj sam se našao ćudima naše istorije. I sam se čudim kako mi je pošlo za rukom da svih tih šest decenija pišem i govorim samo na svom rodnom jeziku.

Poslednjih 20 godina izveštavao sam za «Borbu» i «Večernje novosti», a ponajviše za «Politiku» tako da sam uspeo da povežem nekada pokidane niti sa zemljom u kojoj sam ponikao. Gord sam time što me smatraju za srpskog novinara.

Malo poznajem rad UNS-a, ali sam ipak osetio šta on znači. Početkom ove godine, preko svoje biblioteke «Život medija», UNS je bio izdavač knjige «Dražesni KGB javi se», koju sam napisao sa mojim beogradskim kolegom Dragoslavom Simićem. Da nije bilo UNS-a siguran sam da se ta knjiga ne bi ni pojavila na svet i da bi ostale nepoznate mnoge istorijske činjenice vezane za postojanje radiostanice «Slobodna Jugoslavija». Zato i želim da iskoristim ovu priliku i da se javno zahvalim ljudima iz UNS-a koji su omogućili da se čuje reč jednog prestarelog novinara koji otaljava dane u dijaspori. I više od toga, oni su učinili da se preko sajta UNS-a, u vidu feljtona, mnogi upoznaju sa sadržinom te knjige.

Mogu Vam reći da ne znam gde ću ostaviti svoje kosti, jer meni je već 85 godina. Ali jedno znam : objavljivanjem moje knjige u Beogradu, ja sam se, konačno, vratio u zemlju posle tolikog lutanja po tudjini.

Želim pun uspeh Vašoj skupštini.
Budite mi svi živi i zdravi !

Milan Petrović,
stalni dopisnik «POLITIKE» iz Rumunije

Bukurešt, 8. maja 2009.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi