Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  JPI "Mladenovac" pred Opštinskim sudom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

22. 10. 2008.

JPI "Mladenovac" pred Opštinskim sudom

Radnici zahtevaju svoja prava.


JPI „MLADENOVAC“ PRED OPŠTINSKIM SUDOM U MLADENOVCU.


Nakon godinu dana, slučaj otpuštenih radnika konačno pred licem pravde!


Jedanaestoro radnika Javnog preduzeca za informisanje „Mladenovac“ kojima je 26. oktobra 2007. godine zabranjen ulaz u prostorije preduzeća nakon štrajka koji su organizovali zahtevajući smenu direktora i glavnog i odgovornog urednika Slavomira Vojinovića, za nešto manje od mesec dana pojaviće se pred Opštinskim sudom u Mladenovcu.


Tužba koju su protiv Vojinovića podneli, 14. novembra 2008. godine biće razmatrana posle više od godinu dana kako su ostali bez posla i posle nekoliko pokušaja da dopru do suda. Osim što im je nakon štrajka bilo onemogućeno da dodju do svojih radnih mesta, nije im uručen nikakav pismeni otkaz. Prema rečima radnika JPI „Mladenovac“ kojima je pre godinu dana zabranjeno da dodju do svojih radnih mesta, pismeni otkaz im i nije bilo moguće uručiti, jer nisu imali potpisane Ugovore o radu.


Iako su u tom preduzeću radili godinu dana, jedini ugovor koji su potpisali je sa Jugoslovenskom agencijom o zaštiti autorskih prava. Većina onih koji su podneli tužbu protiv direktora Slavomira Vojinovića, radilo je godinama u Televiziji Mladenovac - dopisništvu Studija B. Pomenuta televizija osnovana je 1996. godine, a nakon raskida ugovora o saradnji sa Studijom B pripojena je, u oktobru 2006. godine, Javnom preduzeću za informisanje „Mladenovac“, u čijem sastavu je do tada bio samo Radio Mladenovac. Problemi su, kako kažu, započeli odmah nakon „pripajanja“.


Prava jedanaestoro radnika JPI „Mladenovac“ pred Opštinskim sudom u Mladenovcu braniće advokat Predrag Erčević. On veruje u pozitivan ishod sudskog procesa po svoje branjenike, oslanjajući se na Član 32., stav 2 Zakona o radu, koji glasi: "Ugovor o radu zaključuje se pre stupanja zaposlenog na rad, u pismenom obliku. Ako poslodavac sa zaposlenim ne zaključi ugovor o radu u skladu sa stavom 1 ovog člana, smatra se da je zaposleni zasnovao radni odnos na neodređeno vreme danom stupanja na rad".


Iako su oštećeni radnici povodom ovog slučaja dobili podršku Udruženja novinara Srbije, kao i brojnih kolega iz štampanih i elektronskih medija širom Republike, i godinu dana nakon što su ostali bez posla njihov problem nije rešen. Oni smatraju da Srbija polako postaje pravna država, uzdaju se u pravo i pravdu i očekuju pozitivan ishod sudjenja koje je zakazano za 14. novembar ove godine.


Tužbu protiv JPI „Mladenovac“ koje zastupa Javni pravobranilac opštine Mladenovac, jedanaestoro radnika, Okružnom sudu u Mladenovcu podneli su 14.01.2008. godine. Ovaj prvostepeni sud tužbu odbacuje kao „neurednu“ i nerazumljivu, što advokat tužilaca Predrag Erčević u žalbi na pomenuto rešenje drugostepenom sudu – Okružnom sudu u Beogradu karakteriše rečima „Tužioci se ne mogu oteti utisku da u ovom slučaju sud ne postupa u svemu nepristrasno. Očigledno je da se nezakonito postupa“.


Okružni sud u Beogradu 3. septembra ove godine usvaja žalbu tužilaca, donosi rešenje kojim se UKIDA prethodno rešenje Opštinskog suda u Mladenovcu i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovni postupak. Prvo ročište biće održano 14. novembra 2008. godine, u 11 sati. Radnici koji su podneli tužbu protiv JPI „Mladenovac“ su novinari Irena Knežević, Dragan Nikolić, Darko Blažić, Tanja Jevtić i Predrag Aleksendrić, zatim realizatori programa Nikola Đurić i Dobrica Dabić, potom montažeri Miloš Crnogorac i Nemanja Vujačić, organizator programa Jelena Blanuša i snimatelj Branko Srećković.


(Agencija za privatizaciju Republike Srbije dostavila je dopis advokata Predraga Erčevića koji zastupa oštećene radnike angažovanom finansijskom savetniku, u kojem se izmedju ostalog nalazi i skraćena verzija tužbe podnete protiv JPI „Mladenovac“. Kako se navodi u odgovoru na pomenuti dopis, koji je tužiocima poslat 21.03.2008. godine, koji potpisuje direktor Centra za aukcije Ilijana Stamenković, finansijski savetnik u postupku izrade procene vrednosti kapitala i Programa privatizacije JPI „Mladenovac“ iz Mladenovca, uzima u obzir sve relevantne činjenice koje se odnose na imovinsko-pravnu dokumentaciju, uključujući sporove koji se vode pred sudovima i iste unosi u Program privatizacije, koji predstavlja sastavni deo aukcijske dokumentacije. Na taj način će sva zainteresovana lica koja izraze interesovanje za učestvovanje na javnoj aukciji i otkupe aukcijsku dokumentaciju, moći da se upoznaju sa navedenom dokumentacijom koja se tiče sudskih sporova.)Predrag Aleksendrić, novinar

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi