Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Nagrada „Svetosavski pečat“ knjizi „Sedma sila bez krila“ Milorada Doderovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

04. 03. 2020.

Izvor: UNS

Nagrada novinaru Miloradu Doderoviću na 16. Svetosavskom sajmu knjiga u Nišu

Nagrada „Svetosavski pečat“ knjizi „Sedma sila bez krila“ Milorada Doderovića

Nagrada „Svetosavski pečat“ za posebnu knjigu kao autorski i izdavački doprinos dodeljena je knjizi „Sedma sila bez krila“ niškog novinara i člana Uprave UNS-a Milorada Doderovića na tradicionalnom 16. Svetosavskom sajmu knjiga u Nišu.

U obrazloženju nagrade tročlanog žirija, kojim je predsedavao književnik Velibor Petković, a činili su ga i Aleksandar Blagojević i Dejan Kostić, između ostalog je navedeno:

„Život posvećen novinarstvu, u kojem je profesionalno četiri decenije, Doderović je pretočio u dragocenu knjigu čiji podnaslov ’Mojih prvih 40’ autoironično potvrđuje da novinari nikada ne idu u penziju, već nastavljaju da pišu i govore ’do poslednjeg daha’. Sa ukupno 72 zapisa, priča iz novinarskog života, autor je uspeo da prevlada medijsku maksimu da ’novinarska slava traje samo 24 sata’, zabeleživši priručnik za sećanje starijima i učenja profesionalnog pristupa mlađim žurnalistima. Time je otrgao od zaborava ne samo detalje iz svoje bogate novinarske biografije, nego je dao i značajan doprinos hronici Niša, grada kroz koji vekovima protiču Nišava i istorija...“

Zahvaljujući se na nagradi Doderović je rekao da mu je ona i podstrek da verovatno tokom godine uradi dopunjeno izdanje „Sedme sile bez krila“, a onda je ponovio i dve poruke koje je izrekao i na posebnoj sajamskoj promociji.

„Novinarima, političarima i svima koji jedino nastupaju preko medija i sve prisutnijih društvenih mreža poručio bih da jeste velika stvar pisati i govoriti slobodno, ali da je svojevrsna zloupotreba slobode ako ne govorite istinito i odgovorno. Sve drugo je hajdparkovska sloboda i otrovna manipulacija javnošću, ili je pristajanje na sluganstvo ovima ili onima, što često vodi u kršenje novinarskog Kodeksa. A što se tiče novinara, parafrazirao bih uvaženog i legendarnog kolegu Sašu Dimitrijevića, koji posle lakog i štetnog gašenja Radio Niša, sada živi u Oslu i otuda šalje priloge najuglednijim srpskim medijima. On kaže da je novinar čovek koji, baveći se tuđim sudbinama i životima često zaboravi sopstveni život“, rekao je između ostalog Doderović, kritikujući medije kojih, osim niškog eparhijskog radia, nije bilo na svečanosti dodele sajamskih nagrada.

Inače, novinar Doderović je ovu knjigu napisao povodom svoja dva jubileja – 40 godina profesionalnog novinarskog rada i 25 godina dopisničkog rada za australijski državni SBS radio. Knjiga „Sedma sila bez krila“ je zajedničko izdanje „Prometeja“ i niške Agencije „Svici“

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi