Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcija UNS-a i Kurira za izradu statua herojima

30. 04. 2016.

Autor: Jelena Spasić Izvor: Kurir

Odužimo se herojima

Krećemo! Heroji Albanske golgote nisu zaboravljeni! Kurir i Udruženje novinara Srbije (UNS) i zvanično pokreću akciju za izradu i postavljanje statua bronzanih vojnika ispred spomen-kosturnice na ostrvu Vido. UNS prikuplja sredstva, a Kurir je generalni medijski partner. U slavu predaka Kurir i UNS pokreću akciju za skupljanje sredstava za izradu dve bronzane statue srpskih vojnika kako bi bio završen mauzolej na ostrvu Vido, i to na stogodišnjicu stradanja Srba u Prvom svetskom ratu.

U jubilarnoj godini, u kojoj obeležavamo stogodišnjicu od iskrcavanja srpske vojske, države i izbeglica na grčko ostrvo Krf, Kurir i UNS akcijom „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“ žele da se svi zajedno bar malo odužimo slavnim precima i konačno završimo mauzolej, u kome počivaju junaci iz Prvog svetskog rata izdahnuli pošto su peške prešli Albaniju.

„Ostrvo smrti“

Krajnje je vreme da oni koji su dali svo j život i za nas i za slobodu koju danas imamo imaju poslednje počivalište i spomenik kakav im i dolikuje. To je najmanje što možemo da učinimo za sve one velike-male ljude koji su svojim neviđenim stradanjem i podvigom doneli vaskrsnuće Srbiji u Velikom ratu.

Gradnja mauzoleja na „ostrvu smrti“, koji je projektovao čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov, počela je 1939, ali je Drugi svetski rat sve prekinuo. U decenijama koje su usledile, izgleda, nijedna vlast nije marila što to nije dovršeno. I dalje tu nema bronzanih vojnika koje je Krasnov projektovao. Dve impozantne statue srpskih vojnika, visoke po tri i po metra, treba da stoje na ulazu u spomen-kosturnicu i time večito odaju počast srpskim stradalnicima čije su  kosti u mauzoleju i hiljadama onih koji  supokoj našli  na dnu Jonskog mora u plavoj grobnici. I da nedvosmisleno (po)kazuju da je „ostrvo smrti“ simbol stradanja i dizanja iz pepela jednog naroda.

Dozvola Grčke

Zato Kurir i UNS pozivaju sve ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, finansijski pomognu izradu i postavljanje bronzanih vojnika.

Prema grubom predračunu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (Zavod), troškovi izrade i postavljanja sloilptura vojnika trebalo bi najmanje da iznose 128.000 evra.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čija je nadležnost briga o ovom mauzoleju, finansiralo je odlazak stručnjaka Zavoda na Vido, koji su utvrdili da su postamenti, na kojima će stajati bronzani ratnici, stabilni. Ministarstvo kulture i sporta Republike Grčke dalo je saglasnost za postavljanje bronzanih slculptura i sad je vreme da mi krenemo...

Sve javno

Transparentno

Kurir će jednom nedeljno objavljivati sve donacije (ime donatora i iznos) na svom sajtu, kao i sve isplate, što će preuzimati sa sajta UNS, koji će, kao organizator projekta, redovno objavljivati sve uplate i isplate na www.uns.org.rs. Sve sugestije i komentare moguće je poslati na imejl adresu akcijavido@kurir-info.rs.

Iskrcavanje od 6. januara

Badnje veče nade

Prvi Srbin iskrcan je na Krf na Badnje veče 1916, 6. januara, a kompletno iskrcavanje okončano je 5. aprila 1916, o čemu svedoči i spomen-ploča u mestu Guvija na Krfu. Timočka vojska je u izveštaju od 6. januara napisala da je 30-40 srpskih vojnika otišlo u Grčku, pokazuju izveštaji iz knjige „Veliki rat Srbije za oslobođenje i ujedinjene Srba, Hrvata i Slovenca", koju je 1928. izdao Glavni đeneralštab.

Kako donirati novac Računi za uplatu donacija otvoreni su u UniCredit banci, i to

dinarski 170-0030003646031-73

devizni RS35170003000364603076

Primalac: Udruženje novinara Srbije, Resavska 28 Beograd

Svrha plaćanja: donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

Hiljade mrtvih 5.000 heroja počiva u „plavoj grobnici", najmanje1.232 stradalnika čija su imena poznata počivaju u spomen-kosturnici na Vidu 1.500 junaka čija su imena nepoznata sahranjeno je u bunkerima s leve i desne strane mauzoleja, 243.000 ljudi stradalo je tokom povlačenja preko Albanije i na Krfu, prema podacima tadašnjeg ministra vojnog Božidara Terzića.

Grubi predračun troškova

Neophodno je utvrditi stanje postamenata, njihovih temelja, kao i dubinu fundiranja i to ručnim kopanjem najmanje dve sonde: Ukupno 3.000 € •

Dvoje stručnjaka (arhitekta i statičar), četiri dana naterenu 2.000 €

• Dva radnika, četiri dana naterenu 1.000 €

-Ukoliko je potrebno, treba obaviti geomehanička istraživanja tla 

Projekat montaže skulpture s rešenjem fundiranja, ankerovanja i montaža na licu mesta - Dizalica 10.000 € 

Raspisivanje konkursa koji treba da ponudi najbolje rešenje:

Ukupno 8.000 €

• Objavljivanje, prikupljanjeradova, izlaganje 1.000 €

• Stručnižiri (petčlanova) 1.000 €

• Nagrade (1.000 + 2.000 + 3.000) 6.000 € ~5

Obezbeđivanje skulptura u transportu i transport: Ukupno 17.000 €

• Pakovanje, utovar, istovar 2.000 €

• Transport 10.000 € • Radnici istručni nadzor 5.000 € 3

Oblikovanje dve skulpture (visine 3,50 m, uskladu s monumentalnošću zdanja i i zgledom zidnog platna, proporcijskim odnosom portala i skulptura): Ukupno 90.000 €

• Izrada konstrukcije i oblikovanje u glini i odlivanjegipsanih modela 20.000 €

• Autorski honorar 30.000 €

• Livenje dve skulpture ubronzi 40.000 € 

Pribavljanje drugih uslova, dozvola i saglasnosti predviđenih propisima Republike Grčke 

UKUPNO najmanje oko 128.000 evra

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi