Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  U izveštavanju o nasilju nad ženama dominira senzacionalizam
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

04. 11. 2020.

Izvor: UNS-DNV

U izveštavanju o nasilju nad ženama dominira senzacionalizam

Medijski sadržaji o rodno zasnovanom nasilju nad ženama uglavnom su senzacionalistički, zaključak je radionice „Kako protiv stereotipa u izveštavanju o problemima neplaniranih trudnoća“ koju je u Novom Sadu održalo Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (UNS-DNV).

Radionica UNS-DNV, kojoj je prisustvovao i pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović, bila je posvećena poštovanju profesionalnih standarda u izveštavanju novinara o ženama, kao i analizi primera dobre i loše prakse.

Novinarke Milica Kravić Aksamit i Tamara Srijemac govorile su kako se stvaraju stereotipne slike o ženama u medijima i kako etički treba izveštavati o temama kao što su reproduktivno zdravlje i rodno zasnovano nasilje.

„Žene su u medijima najčešće predstavljene u ulozi domaćice, majke, supruge, uglavnom seksualizovano. Novinari često neetički izveštavaju o ženi koja je napustila porodicu, abortirala i pretrpela neki oblik psihičkog ili fizičkog nasilja”, navele su one.

Milica Kravić Aksamit i Tamara Srijemac održale su i praktičan deo radionice kako bi prikazale primere dobre i loše prakse izveštavanja o ženama u medijima, te diskutovale sa učesnicima radionice o kršenju zakona i Kodeksa novinara Srbije.

„Često za neki slučaj nasilja nad ženama saznam prvo u medijima. Uloga novinara je bitna i voleo bih da imam više njihovih pritužbi na stolu”, izjavio je pokrajinski zaštitnik građana prof. dr Zoran Pavlović.

On je istakao da se mora raditi na zaštiti integriteta novinara koji pišu o marginalizovanim grupama, kao i da kancelarija ombudsmana ima „veliku moć“, ali da mnogi ljudu nisu upoznati sa svojim pravima, nemaju dovoljno poverenja u institucije zbog čega u nedovoljnoj meri prijavljuju slučajeve nasilja.

Predsednica Udruženja „Mesto za mene” Vesna Radeka učesnicima radionice predstavila je statističke podatke, ali i saznanja koja je stekla u kontaktu sa ženama koje su zbog neplanirane trudnoće trpele nasilje. Ovo udruženje, inače, besplatno savetuje i pomaže ženama koje su neplanirano ostale u drugom stanju.

„U svakoj redakciji bi trebalo da postoji novinar koji profesionalno ume da izveštava o ovako osetljivim temama”, istakla je Radeka, koja je primetila da mediji nedovoljno izveštavaju i o položaju samohranih roditelja.

Moderatori radionice „Kako protiv stereotipa u izveštavanju o problemima neplaniranih trudnoća“ bili su novinari Boris Pavlov i Predrag Rava.

____________________________________________________________

Radionica je sufinansirana i podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama na Konkursu za unapređenje profesionalnih standarda. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove sekretarijata.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi