Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Mladi na interentu i u medijima su ugrožena kategorija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

28. 10. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS-DNV

Mladi na interentu i u medijima su ugrožena kategorija

U medijima se ne govori o potrebama mladih pa nije ni čudno što oni ne prate klasične medije, nego se informišu na internetu gde ih vrebaju mnoge opasnosti kao što je seksualno uznemiravanje, osvetničke fotografije, govor mržnje, zaključak je radionice ,,Uloga medija u sprečavanju rizičnog ponašanja mladih na internetu”, koju je u Sremskoj Mitrovici održalo Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (UNS-DNV).

,,Ukoliko je opasnost na internetu, onda i prevencija mora biti na internetu”, rekla je Nina Glišić edukatorka u oblasti medijske pismenosti. Ona je navela da UNICEF - ova platforma Ju Riport nudi relevantne statističke podatke dobijene anketiranjem velikog broja mladih o  bezbednosti na internetu.

Prema poslednjem istraživanju 80 odsto objava o mladima imaju negativnu konotaciju i odnose se na delinkvenciju ili neki tragičan slučaj. Oko 20 odsto su objave o sportskim uspesima mladih.

Kada je reč o društvenim mrežama Glišić je istakla činjenicu da su one registrovane kao sredstvo za prenošenje informacija i da ne podležu kaznama koje važe za medije. Međutim, društvo može da izvrši pritisak na društvene mreže da određeni sadržaj ne prikazuju.

Ona je navela i platformu ,,Sve je OK” koja služi kao podrška mladima, kojima je lakše da na internetu traže pomoć, nego od roditelja ili školskog psihologa, te istakla da je veliki problem što se u javnosti ne govori dovoljno o mentalnom zdravlju.

,,Objavljivanje i prenošenje dezinformacija imaju poguban uticaj na javno mnjenje, ali i na poverenje u medije” istakla je Nevena Vrtulek, novinarka RTV-a. Kršeći novinarski kodeks zarad tiraža, gledanosti i slušanosti, novinari pišu o rizičnom ponašanju tek kada se tragedija dogodi, dodala je ona i podsetila da je zbog vršnjačkog nasilja njen sin oduzeo sebi život.

Prema njenim rečima ni škola u koju je išao, ni policija nisu uradili svoj posao kako je trebalo. Smatra da se ni do danas situacija nije promenila, odnosno, da je problem nebrige prema deci sistemski problem.

,,Rizičnom ponašanju na internetu sklon je sve veći broj mladih, pa je provera izvora informacija neophodna”, naglasila je novinarka agencije Frans Pres Marion Dautri. Ona preko servisa za proveru činjenica pronalazi dezinformacije koje mogu negativno da utiču na javnost i prijavljuje ih društvenim mrežama koje su joj klijenti. Okupljenim novinarima je prikazala kako se koristi program invid (InVID) i druge alate korisne u razotkrivanju manipulacija u medjima i na internetu.

Radionica je sufinansirana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

01.11.

2022.

Gordana [neregistrovani] u 14:29

Medijska pismenost - obavezan predmet u školama

Mislim da bi ovakve teme, oko medijske pismenosti, u smislu prepoznavanja tendencioznih tekstova koji bi mogli dovesti mlade u opasnost, trebalo uvesti kao obavezan predmet u odnovnim školsma. Možda bi ti mladi ljudi trebalo da već u tim godinama, u osnovnim školama, budu pismeniji, time i mudriji od nasilnika, pa tako već unapred prepoznali pravi cilj objavljenih tekstova, poziva ili sličnih načina zbog kojih upadaju u zamku bolesnika.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi