Naslovna  |  Aktuelno  |  DNV-UNS  |  Radionica DNV-UNS-: Šta je važno i gde je mera u izveštavanju o nasilju u porodici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNV-UNS

25. 09. 2023.

Autor: Predrag Rava Izvor: UNS-DNV

Radionica DNV-UNS-: Šta je važno i gde je mera u izveštavanju o nasilju u porodici

Mediji imaju važnu ulogu u izveštavanju o slučajevima nasilja u porodici, ali im često fale kontakt tačke, pravi izvori informacija bez kojih nema pravovremenog i objektivnog izveštavanja, zaključak je radionice Društva novinara Vojvodine, ogranka Udruženja novinara Srbije - ,,Kako etički izveštavati o žrtvama nasilja“.

Pitanjem - "Između tišine i senzacionalizma, gde je mera?" započela je svoje predavanje Nada Padejski, psihološkinja i rukovoditeljka Sigurne ženske kuće na radionici održanoj u subotu u Novom Sadu.

Osobama koje trpe nasilje veoma je važno kako mediji izveštavaju, rekla je Padejski i navela primer kada je bezbednost žrtve bila dodatno ugrožena posle neprofesionalnog medijskog izveštavanja.

U pitanju je sekundarna viktimizacija i to je ono što žrtva doživi kada se na neetičan način izveštava o njenom iskustvu“, kazala je.

Kako je rekla Padejski, kada mediji izveštavaju o ovakvim slučajevima najčešće su im u fokusu saveti kako da se žena zaštiti, šta ne treba da radi, kako da se oblači i ponaša, što nije dobra praksa, dok se ređe govori o samom nasilniku, čija ogovornost se, kako ističe, ne sme umanjivati.

Na radionici se govorilo i o izveštavanju o slučajevima trgovine ljudima.

„O problemu nasilja nad ženama se u javnosti mora govoriti kao o problemu u čijoj osnovi je rodna diskriminacija“, rekla je ona.

Padejski je istakla i to da je rodno zasnovano nasilje širok pojam, ali uglavnom pogađa žene i da je poznavanje odgovarajućih termina takođe važno za profesionalno novinarstvo.

Učesnicima radionice ukratko su predstavljeni i zakoni i nivoi zaštite žrtava kroz istoriju, a prikazani su primeri dobre i loše prakse u izveštavanju -  jedna reportaža i kratki animirani film na temu nasilja u porodici.

Naposletku, novinari su imali praktičnu vežbu koja je podrazumevala kreiranje dve različite vesti, jedne objektivne i jedne senzacionalističke, a koje su na kraju zajedno analizirali.

U Srbiji ima jedanaest Sigurnih ženskih kuća, od kojih se pet nalazi u Vojvodini, u kojima rade stručna lica i sa njima bi novinari trebalo da budu u kontaktu kada izveštavaju o nasilju u porodici, rečeno je na radionici.

„Tragovi lošeg novinarstva zauvek ostaju i neophodno je da se podigne standard u novinarstvu, te doprinese kvalitetnijem javnom informisanju“, istakla je Padejski.

DNV-UNS će u narednom periodu organizovati još tri radionice od kojih će naredna biti uživo emitovana na Jutjub kanalu Udruženja novinara Srbije.

Datumi radionica i stručna lica koja će voditi preostale radionice iz ciklusa ,,Kako etički izvetavati o žrtvama nasilja“ su:

30.9. Biljana Kikić Grujić, kriminolog i članica Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama, govoriće o nasilju na internetu i vršnjačkom nasilju.

7.10. Katarina Krajnović iz Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, govoriće o značaju institucija u izveštavanju o nasilju i neravnopravnom položaju žena u društvu.

14.10. Miljan Vitomirović, novinar i koautor dokumemtarnog serijala "Balkan market", govoriće o tehnikama razgovora sa žrtvama trgovine ljudima i zaštiti privatnosti.

Radionice će biti održavane subotom od 10 sati u konferencijskoj sali SPENS-a, na adresi Sutjeska 2. Zainteresovani novinari i medijski radnici za radionice se mogu prijaviti na mejl uns.dnv@gmail.com.

__________________________________________________________________

Radionica se realizuje u okviru projekta "Kako etički izveštavati o žrtvama nasilja" koji se sufinansira iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi