Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

23. 06. 2015.

Autor: Svetislav Basara Izvor: Danas

Prijateljica naroda

Jedna je Smajlovićka! Mislim da je to malo! Trebalo bi nam još najmanje četiri. Kad smo već kod ove, za sada jedine - koju stoga moramo čuvati kao malo vode na dlanu - čini mi se da je dama pogrešila profesiju.

Držim da bi njeni renesansni talenti dali mnogo bolje rezultate u seljačkoj politici. Možda bi se najstarija glodurka na Balkanu i upustila u tu avanturu da politika ne podrazumeva povremeni boravak u opoziciji.

A Smajlovićka ne voli da bude u opoziciji. Nema računa, ako razumete šta hoću da kažem. Što sam se opet natovrzao na Smajlovićku? Eh, što! Prošle se nedelje vodila debata o sumanutom predlogu da se novine štampane ćirilicom izuzmu od plaćanja PDV-a, Smajlovićka je sve vreme mudro ćutala, sakupljala dokazni materijal, šiljila plajvaz, a onda sela, zagrejala stolicu i u svetoneđeljnom broju „Politike“ objavila utuk pompezno naslovljen - uh, sunce ti krvavo - „I iduće godine na ćirilici“.

I šta? Mislite li vi - koji niste imali sreću da se prosvetlite Smajlovićkinom trogatelnom palamudnjavom - da je glodurka na argumente da bi oslobađanje ćiriličnih novinčina od PDV-a bilo najpre protivzakonito, potom diskriminatorsko, nekorektno i nekolegijalno, da bi nadalje Republika Srbija - ukoliko nasedne na Smajlovićkinu patku, što nije isključeno - došla u sublesastu situaciju da svoje zvanično pismo potpomaže kao, božemeprosti, manjinsko, mislite li, dakle, da je na te argumente uzvratila protivargumentima. Ma jok! Ma idi, beži!

Sasvim u svom skomračnom duhu uzvratila je insinuacijama i sitnim potkazivanjima. Počela je sa svojim starim trnom u oku, Biljanom Srbljanović, koja se - koliko znam - uopšte nije oglašavala povodom ćiriličnog PDV-a, potom je obradila moju malenkost, da bi se na kraju obračunala sa Žarkovićem.

Šta, dakle, kaže Smajlovićka? Kaže da ja kad god kažem „Smajlovićka“ i „Politika“, u stvari mislim „Srbija“, pa ti vidi Srbijo - insinuira Smajlovićka u metatekstu - šta on misli o tebi.

Ono fakat, razlika između države Srbije i Smajlovićke sve je manja, poglavito zahvaljujući združenim naporima „patriota“ glodurkine provenijencije, ali još tu ima izvesnih razlika. Pa dok se načisto ne izgube, a radi objektivnog informisanja javnosti, izdajem sledeće saopštenje: Kad kažem „Politika“, mislim na „Politiku“. A kad kažem Smajlovićka - mislim na cizelirano orijentalno pokvarenjaštvo.

Ni Žarković nije prošao mnogo bolje. Možda je prošao i gore jer mu je Smajlovićka ponovo nabila na nos poslovičnog Miškovića, propuštajući da cenjenom publikumu razjasni kakve veze imaju Mišković, njegovi poslovi (i odnosi) sa Vremenom i Žarkovićem i oslobađanje ćirilične štampe od PDV-a.

Sad, pretpostavljam, očekujete visokopalamudno naravoučenije u stilu - Srbija propada zbog uspona Smajlovićke i Smajlovićki sličnih. Ništa od toga. Srbija je najpre propala. Smajlovićka je došla tek posle.

Komentari (3)

ostavi komentar
čet

25.06.

2015.

Јадранка Нићин [neregistrovani] u 20:59

Ко сте Ви, Басара?

У потпуности се слажем са оним што је апострофирао Горчило Станојевић у свом коментару, а подстакнута ИСКЉУЧИВО текстом С.Б., заиста се питам - КО сте Ви, Басара?
Да би некоме (ма ко то био) качио онакве непримерене "епитете", човек /нечовек звани Басара себе очигледно види са анђеоским крилима и безгрешног до коске!?
То Ви нас, канда, "ПРОСВЕТЉУЈЕТЕ", непросвећени, злуради и пун једа (спрам кога и зашто?) особо звана Басара?!
Једна чашица (жучи или чега већ) мање помогла би Вам да схватите да и други имају вијуге и умеју да размишљају, не чекајући поглед кроз Ваше "ружичасте" наочаре.
Толико се трудите да другачији будете, не к'а остали са српских простора (е да би Вас оригиналним назвали), но не успева Вам - нит' сте оригинал, нити копија (оних ка којима жудите), па се стварно питам - КО сте Ви, заправо, Басара и какве трагове иза себе остављате?
Вређање и пљување су најлакше дисциплине, не коштају ништа а добра су - по свему судећи - потпора Вашој "величини".
Ако је то Ваш списатељски и морални ниво, жалим не Вас, но оне који у Вама виде што видети се не да...

Odgovori
čet

25.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 16:35

ambasador iz "radmilovca"

Ne bih da branim Ljiljanu mada sam, u principu, uvek na strani onih koje napada Basara. Prosto zato što udari onog ko je dugo bio opsednut napadima na Vuka Karadžića i Dobricu Ćosića mogu samo da podižu rejting metama tih udara.
Najjadnije u najnovijem ostrvljavanju Basare na Smajlovićku je piščevo podsećanje glodurke da u politici postoji i opozicija koje se - tako bi trebalo da razumemo - ona plaši. A upravo je baš on ispoljio taj strah nakon što se sa ambasadorskog mesta u Nikoziji (četiri godine deviznih plata za nikakav rad) , isključio iz politike i distancirao od onih koji su ga tamo poslali. Izigravao je velikog ambasadora, iako je neko (čini mi se Tirke) napisao da je biti ambasador na Kipru slično kao biti kelner u "Radmilovcu".

Odgovori
čet

25.06.

2015.

Горчило Станојевић [neregistrovani] u 00:02

Пријатељица народа

Ако је и од Басаре од којег смо навикли да читамо све и свашта, да тезгари од редакције до редакције, резиденције екселенције и где има и док има каквог год бенефита много је. Још кад би нам превео (на српски језик) то што је у свом инспиративном заносу (бунцању) хтео да каже уважено читатељство било би му захвално. Јадно је кад неко без и једног аргумента конструише причу у коју сам не верује и настоји да нас увери како је невина жртва опаке Смајиловићке.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi