Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

07. 07. 2015.

Autor: Svetislav Basara Izvor: Danas

Grebanje države

Kao što pre neki dan napisah, nacionalizam nije nužno nešto loše, naprotiv ume da bude vrlo koristan.

Ljudskim zajednicama je neophodan neki lepak, neko zajedničko osećanje da bi uopšte mogla da funkcionišu, a osećanje pripadnosti istom narodu je jedno od upotrebljivijih tutkala.

Sad će drkadžije da graknu: Jeste, a nacizam! Da, pa šta?

Šta je, recimo, loše u socijalizmu kao ideji, a šta je dobro u severnokorejskom socijalizmu? Ljudski rod je  gledamo to ovih dana uživo, po ko zna koji put  u stanju da pokvari kamen za kupus, a kamoli sopstvene dobre zamisli. Svet je takav. A zašto je takav, o tome objašnjenje potražite u Bibliji, a ne internet sajtovima.

Budući da sam već pomatora i vrlo iskusna devojka, odavno nemam iluzija o mogućnosti idealnih društava na otocima sreće, mada i dalje verujem da se međuljudski poslovi i dani mogu dovesti u stanje pristojne podnošljivosti.

Lično smatram da su nadnacionalne monarhije bile bolja rešenja, ali takvih državnih zajednica naprosto više nema.

Danas svi živimo u nacionalnim državama, a one su  opsetite se, đuturumi  ponikle iz nacionalizma, tačnije iz nacionalnog egoizma, kako je to postavio jedan teoretičar čijeg imena trenutno ne mogu da se setim. Nacionalni egoizami su ponikli iz ličnih egoizama a da odakle bi drugo  a egoizmi su vrlo mračna oblast, pisali smo ovde o tome stotinama puta.

Tu dolazimo do problema kontrole egoizama, kako ličnih, tako i nacionalnih. Kad to izmakne kontroli, e onda, bato, nastaje težak pičvajz.

Počeo je taj pičvajz devetsto četrnaeste i još traje, samo se mečka seli od jednih do drugih vrata. Svratimo do naših vrata.

Srpski nacionalizam nije ni bolji ni gori od bilo kog drugog nacionalizma, nevolja sa njim je u tome što on, da kažemo, nema mere, ne ume da zasvira i da za pojas zadene, što ne zna kad je rat, a kad mir, što u stvari uopšte i ne želi mir. I zato u Srbiji mira suštinski nikad i nema.

U kriznim i ratnim situacijama sve nacionalne retorike padaju u amok, pa  kad belaji prođu iz amoka izlaze, samo naša ratna retorika nikada ne jenjava. Ovde je uvek neki amok.

Dobro de, ne baš uvek ratni, ali svi ostali su tu. Ako nekim slučajem za amok povoda nema, ako situacija slučajno zapreti da postane redovna i kolikotoliko normalna, srpski nacionalizam se momentalno upusti u proizvodnju histerije.

Uzmimo skorašnju „aferu ćirilica“. Umesto da se sve ovdašnje novinčine bez obzira kojim se pismom štampaju udruže i izboksuju ne samo smanjivanje, nego potpuno oslobađanje posustale štampe od PDVa, nacionalni ćiriličari se izdvajaju i traže povlastice, da bi posle nekoliko dana aktivisti udruženja „Ćirilica“ grebali latinična slova sa Kulturnog centra Beograd, da bi na kraju državna policija mirno gledala kako „aktivisti“ uništavaju državnu imovinu.

Državno je, Overlorde, državno, bez obzira da li je napisano latinicom ili ćirilicom.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi