Naslovna  |  Aktuelno  |  Polemika: Čomski, RTS i Šarli Ebdo (2015)  |  Predsednica srpskog novinarskog sindikata u Briselu: I RTS je bio Šarli
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Polemika: Čomski, RTS i Šarli Ebdo (2015)

23. 01. 2015.

Autor: D. B. Izvor: UNS

Predsednica srpskog novinarskog sindikata u Briselu: I RTS je bio Šarli

Predsednica srpskog novinarskog sindikata juče je u Briselu tokom debate o slobodi medija nakon ubistva francuskih karikaturista rekla da je bombardovanje RTS-a tragedija uporediva sa napadom na pariski list „Šarli Ebdo“.

„Tragedija je to što se dogodilo francuskim kolegama. U Srbiji je 1999. godine NATO bacio bombu na televiziju u Beogradu. Ubijeno je 16 naših kolega. Nažalost novinarske organizacije u svetu nisu reagovale, svet je o tome ćutao. I RTS je bio 'Šarli'“, navela je tokom debate Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS-a.

Evropska federacija novinara (EFJ) zajedno sa Unijom evropskih emitera (EBU) i Udruženjem evropskih novinskih uzdavača (ENPA) organizovala je debatu „#JeSuisCharlie: Objaviti ili ne, to je pitanje“, na kojoj su o slobodi govora i novinarskoj etici učesnici govorili iz perspektive raznih zemalja.

Novinar Radio Francuske Žerom Buvie naveo je da je hipokrizija debatovati o tome da li treba ili ne objaviti karikature Šarli Ebdoa nakon napada na redakciju, kada su isti mediji već objavili snimak ubistva policajca na ulici.

„U Franuskoj verujemo da je nepodnošljivo gledati policajca kojeg ubijaju“, rekao je Buvie.
 
Safia Kesas, novinarka i TV producent belgijske televizije na francuskom RTBF navela je da u njenoj redakciji nije bilo debate o tome treba li objaviti karikature.

„Za nas je bilo toliko očigledno da treba da objavimo te karikature. Ako se odlučimo za samocenzuru, šta je sledeće?“, rekla je Kesas koja je navela da se u njenoj redakciji više diskutovalo o budućem radu novinara.

Dopisnik pan-arapskog TV kanala „Al Arabia“ Nuredin Fridi objasnio je da njegov kanal nije objavio karikature pariskog satiričnog magazina, ali da su novinari izveštavali o događajima u vezi sa napadom.

„Imali smo punu slobodu da izveštavamo o događajima, ali nismo objavili karikature. Kritikovali smo arapske medije koji su rekli 'Dobili su šta su zaslužili'“, rekao je Fridi, koji je dodao da se arapske zemlje svakodnevno susreću sa posledicama terorističkih napada.

Fridi je naveo da su dva manja arapska medija objavila karikature i da su zbog toga procesuirana.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

16.03.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 11:51

Вечита

Не бих о ономе што је Чабаркапа рекла тамо где је рекла,али се питам докле ће ова госпођа бити на челу новинарског синдиката. Јер, никада никоме па ни свм чланству /непознатог броја и састава/ никада није поднела никакав извештај, па ни онај финансијски. Њој изгледа не пада на памет да организује изборе и искрено ме је често срамота када чујем ко нас заступа на међународним скуповима.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi