Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Predsednik UNS-a Rakočević: Ne sme da se dira u slobodu Asanža i svih koji misle svojom glavom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

08. 10. 2022.

Autor: UNS-DNKiM Izvor: UNS-DNKiM

Predsednik UNS-a Rakočević: Ne sme da se dira u slobodu Asanža i svih koji misle svojom glavom

Povodom odluke britanskog pravosuđa da Sjedinjenim Američkim Državama izruči Džulijana Asanža, na Kosovu i Metohiji, mestu gde se dogodilo mnogo zločina, predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević rekao je je da se ne dira u slobodu Džulijana Asanža i svih koji misle svojom glavom.

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i desetina novinara i medijskih radnika prisustvovali su skupu podrške za slobodu novinara Džulijana Asanža, ispred umetničke instalacije "MISSING" u Gračanici, Na taj način odgovorili su na zajednički poziv Udruženja novinara Srbije (UNS), Sindikata novinara Srbije (SINOS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević, apelovao je da se slobodnim ljudima ne oduzima pravo da kažu ono što misle.

 „U savremenom svetu nema presedana. Ako negde, na bilo kojoj tački zemaljske kugle ugrozite slobodu i ako izručite Asanža, izručićete svakog od nas, izručićete sve slobodne ljude, ljude koji su imali hrabrosti da pokažu prstom na zločin“, istakao je Rakočević.

Novinarka i članica UNS-a Katarina Marinković pročitala je zajedničko pismo ove tri organizacije (UNS, SINOS, NUNS) upućeno Vladi Velike Britanije, ističući da su novinari i medijski radnici koji su se okupili u Gračanici deo lanca ljudi koji danas okružuje Britanski parlament.

„Ovde smo kao podrška akciji Međunarodne i Evropske federacije novinara koje traže da se ne kažnjavaju zatvorom novinari koji otkrivaju kriminal i ratne zločine. Džulijan Asanž je objavio snimak koji je napravila američka vojska o ubistvu civila u Iraku 2007. godine. Među ubijenima su bila i dvojica novinara agencije Rojters. Asanž je objavio snimke tog ratnog zločina i zbog toga je kriv. Zašto je kriv ? - Novinarstvo nije zločin“, navodi se u pismu.

Dodaje da je novinarstvo javno dobro jer od ove profesije ima koristi svako društvo, svaki građanin. Ukazivanjem na probleme, na kršenje zakona, na korupciju– novinarstvo doprinosi demokratizaciji i zato je javno dobro, ističe se u pismu.

Osim toga, navodi se i jasna poruka da će izručenje Džulijana Asanža proizvesti tragične posledice.

„Džulijana Asanža, koji je već žrvovao svoj život, ćete osuditi na smrt, dok će novinarstvo kao profesija biti nepovratno degradirano širom sveta. Odluka Vlade Velike Britanije o izručenju Asanža stajaće kao trajna pretnja svakom istraživačkom novinaru, svakom borcu protiv prljavih projekata, nasilja i zločina bilo da iza njih stoje države, tajkuni, interesne grupe ili pojedinci“, naglašava se u pismu.

U Gračanici, na skupu podrške i solidarnosti za slobodu novinara Džulijana Asanža, novinari i medijski radnici simbolično su, podigli legitimacije Međunarodne federacije novinara (IFJ).  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi