Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM: Nezavisni kanal na srpskom uslov za ravnopravnost srpskog jezika na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

14. 02. 2023.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS i DNKiM: Nezavisni kanal na srpskom uslov za ravnopravnost srpskog jezika na Kosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zato što je juče Radio-televizija Kosovo 2 (RTK2), program na srpskom, emitovala prenos Skupštine Kosova na albanskom jeziku i traži da rukovodstvo Radio-televizije Kosova prekine sa praksom uskraćivanja informacija o važnim događajima na srpskom jeziku.

UNS i DNKiM ističu da je na dnevnom redu Skupštine Kosova bio dijalog Beograda i Prištine koji građani Kosova, Srbi, nisu mogli da prate, čime im je uskraćeno Ustavom garantovano pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i prekršen Zakon o upotrebi jezika.
UNS i DNKiM podsećaju da kosovske vlasti i dalje krše Ahtisarijev plan iz februara 2007. godine i Ustav Kosova kojim je predviđeno osnivanje nezavisnog kanala na srpskom jeziku na celoj teritoriji Kosova. Vreme je dokazalo da je osnivanje takvog kanala na srpskom van postojećeg sistema RTK jedino rešenje za poštovanje ravnopravne upotrebe srpskog jezika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi