Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Tvrdišić: Ne prihvatam da nastavim sa radom na RTK2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

03. 11. 2023.

Autor: J.M./ Fejsbuk profil Željka Tvrdišića Izvor: UNS/ Fejsbuk profil Željka Tvrdišića

Tvrdišić: Ne prihvatam da nastavim sa radom na RTK2

Željko Tvrdišić saopštio je danas na svom Fejsbuk profilu da je okončao trogodišnji mandat na mestu direktora TV RTK2. Tvrdišić je u objavi na Fejsbuku napisao da je juče od predstavnika Radio-televizije Kosova (RTK) dobio ponudu da nastavi rad na televizijskom kanalu RTK 2, koji program emituje na srpskom jeziku, ali i da je ovu ponudu odbio.

Željko Tvrdišić je kao glavni razlog za odbijanje ponude naveo to što ne prihvata cenzuru Upravnog odbora RTK.

Pismo koje je uputio generalnom direktoru RTK Škumbinu Ahmetdžekaju prenosimo u celosti:

"Poštovani direktore Ahmetdžekaj,

Zahvaljujem Vam na ponudi da nastavim rad u TV RTK2 na mestu odgovornog urednika. Moj odgovor je - ne.

Da je ova ponuda stigla pre mesec dana i pre skandalozne odluke Borda RTK, kada sam neopravdano suspendovan sa posla 30 dana odgovor bi, siguran sam, bio drugačiji.

Odluka Borda RTK bila je klasičan udar na nezavisnu uređivačku politiku kanala na srpskom jeziku. Tom odlukom pogaženo je jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu govora.

Bord RTK poslao je jasnu poruku svim zaposlenim na kanalu RTK2 – cenzurišite pojedince i političke organizacije ako iznesu mišljenje koje nije u skladu sa politikom Vlade Kosova.

Ja nisam prihvatio cenzuru i neću je nikada prihvatiti. To je jedan od glavnih razloga zašto Vam ovaj put kažem – ne.

Želim da Vas podsetim na nešto, što Vi sigurno znate, a to je da je TV RTK2 u prethodne tri godine, radila u skladu sa profesionalnim standardima i njena uređivačka politika bila je nezavisna, pravična, profesionalna, objektivna, izbalansirana i neutralna.

Na TV RTK2 u prethodne tri godine nije bilo ni jedne mrlje u programu i ni jednog skandala. To nije bio slučaj sa ostalim programskim jedinica Javnog servisa Kosova, ali i Bordom RTK.

Podsećam Vas da je obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.

Pravo javnosti je bilo da sazna da su u Gračanici 28. septembra građani ove opštine imali organizovano paljenje sveća i da je sa građanima bilo opštinsko rukovodstvo.

Novinarskim kodeksom precizirano je da “moguće dejstvo objavljene informacije na medij ili medijskog vlasnika ne sme da utiče na odluku o njenom objavljivanju”. I nije, jer nisam želeo da cenzurišem.

Podsetiću Vas, a Vi to dobro znate, već tri godine TV RTK2 funkcioniše bez glavnog i odgovornog urednika. Konkursi koje smo objavili za ovu poziciju bili su neuspešni zbog nedovoljnog broja zainteresovanih za ovaj odgovoran posao.

Taj posao sam radio ja tri godine bez jednog centa nadoknade, čestito i u skladu sa novinarskim kodeksom i profesionalnim standardima.

Prvog dana kada sam došao u Prištinu rekao sam da na TV RTK2 dolazim kao profesionalac i da ću odatle otići kao profesionalac. Vašu jučerašnju ponudu da nastavimo saradnju vidim kao potvrdu da sam u tome u potpunosti uspeo.

Molim Vas prenesite članovima Borda RTK, da ubuduće vode računa kada podižu ruke kako bi glasali za neke važne odluke, jer ruke kojima glasaju lako je oprati, ali prljavština sa jednog drugog dela tela teško se pere.

Svestan sam da ste i Vi bili pod strahovitim pritiskom minulog meseca ali profresija, demokratija i ljudskost se moraju braniti, složićete se.

Završio sam mandat na mestu direktora RTK2 časno i pored pretnji i mislim neuspelog pokušaja diskreditacije od strane jednog ministra koji nerazgovetno govori maternji jezik.

Na kraju želim da Vam se zahvalim na korektnoj i profesionalnoj saradnji koju smo imali do 30. septembra ali i nakon toga.

Molim Vas da ovo pismo pročitate na današnjem Menadžemtu RTK i sa njim upoznate BORD RTK.

Ovu priliku koristim da se zahvalim svim kolegama zaposlenim na Javnom servisu Kosova sa kojima sam u prethodne tri godine imao korektnu profesionalnu saradnju.

Želim Vam svako dobro.

Željko Tvrdišić“

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

06.11.

2023.

Гледалац и Бивши запослени [neregistrovani] u 13:42

Српске заставе

Поштовани.

Као медијски радинк са више од 15 година искуства и који је до пре 2 недеље живео и радио на КОСОВУ и МЕТОХИЈИ морам да истакнем.

Особа која је највише цензурисала програм на РТК2 није био ни гнерелни директор нити било ко из руководеће структуре самог РТК2 већ сам господин Тврдишић лично.

Трдишић је на ту функцију дошао по политичкој линији а не на осноцу професионалног ангажмана.

Стога молим УНС да не крије праву слику. И да се огради од Твришића јер је спутаво истину о животу Срба на КИМ.

Хвала.

Надам се да ће УНС објавити коментар.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi