Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  „Beli božur“ Jovani Filipović, „Crni” Aljbinu Kurtiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

08. 12. 2023.

Autor: J.M. Izvor: UNS-DNKiM

„Beli božur“ Jovani Filipović, „Crni” Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova ogranka Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu, Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM), ove godine je pripalo advokatici Jovani Filipović. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima i ove godine pripalo je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

Novinari, članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu glasali su internetom, a ove godine je u konkurenciji bilo 14 kandidata za priznanje „Beli božur ” i sedam kandidata za „Crni božur“.

Za „Beli božur“ kandidovani su prištinski paroh Staniša Arsić, Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici, Privatni kulturni centar „Akvarijus“ Kosovska Mitrovica.

Iz oblasti zdravstva za „Beli božur“ ove godine nominovani su dr Dostana Grković iz Doma zdravlja u Orahovcu, dr Desanka Novaković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, direktorka Doma zdravlja „Gračanica“ dr Mirjana Dimitrijević i direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici dr Saša Mladenović.

U konkurenciji su se, pored Jovane Filipović ovogodišnje dobitnice priznanja „Beli božur“ našli i advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić.

Članovi UNS-a na Kosovu su za priznanje „Beli božur“ još kandidovali direktorku Nacionalne službe za zapošljavanje u Kosovskoj Mitrovici Vericu Ćeranić, Milicu Andrić Rakić, programsku direktorku NVO „Nova društvena inicijativa“, zamenika direktora Kosovske policije za region sever Vetona Eljšanija i profesora ustavnog prava Mazluma Baraljiua.

Pored Kurtija, nominovana za „Crni božur“ bila je predsednica Kosova Vjosa Osmani, kao i Vlada Kosova.

Među kandidatima za plaketu za najlošiju saradnju sa novinarima ponovo se našla Srpska lista, a nominovani su bili i predstavnici Srba u kosovskoj Skupštini.

Opština Severna Mitrovica i Opština Gračanica takođe su bile nominovane za priznanje „Crni Božur“.

Dodela priznanja biće u ponedeljak 11. decembra u Domu kulture Gračanica sa početkom u 12 časova.

„Beli i Crni božur” UNS na Kosovu ustanovio je 2014. godine, sa ciljem da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur” su Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018).

Dobitnici "Belog božura" su i koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A. Vasić (2020) i istoričar Aleksandar Gudžić (2020), direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić (2021) i predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordana Đorić (2022).

Dobitnici plakete „Crni božur” su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine), Skupština Kosova (2019), direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić (2020), ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić (2021) i premijer Kosova Aljbin Kurti (2022).

Glasanje za „Beli božur” ponovljeno je jer se predsednik UNS-a i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević zahvalio kolegama koje su nominovale i izabrale ustanovu na čijem je čelu za ovo priznanje. Svoj potez obrazložio je činjenicom da ne treba da bude predlagan za nagrade udruženja na čijem je čelu. Potom je glasanje za "Beli božur" ponovljeno.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi