Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Beli božur Gračanici, crni Pasjanu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

29. 12. 2014.

Beli božur Gračanici, crni Pasjanu

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) ustanovilo je i dodelilo je godišnje nagrade "Beli božur" za najbolji odnos sa medijima Opštini Gračanica i nagradu "Crni božur" Opštini Parteš - Pasjane za najlošiji odnos sa medijskim kućama i novinarima.

U glasanju članstva DNKiM, (ogranaka Udruženja novinara Srbije) sprovedenog preko interneta novinari su se odlučili da ove godine, nagradu „Beli božur“ dobije Opština Gračanica jer je, kako većina ističe, ova institucija  blagovremeno  obaveštavala o svojim aktivnostima i bila spremna za saradnju sa medijima uključujući i njene rukovodioce i zaposlene u opštini.

Pisane najave i obaveštenja o brojnim događajima iz oblasti kulture organizovanih ove godine, korišćenje interneta, društvenih mreža i predusretljivost prema novinarskim ekipama, doprinele su da Dom kulture u Gračanici bude drugoplasiran u ovom izboru.

Slične pohvale je dobilo i na listi za pozitivnu nagradu trećeplasirano Ministarstvo za povratak u Vladi Kosova, kod kojeg su istaknuti i otvorenost, pristupačnost i korektnost u radu sa medijima kao i kontinuirano obaveštavanje o delatnostima.

Na listi institucija predloženih za „Belog božura“ našli su se i Bolnički centar u Severnoj Mitrovici kao i Administrativna kancelarija u ovoj opštini, koji su podelili četvrto i peto mesto.

„Crnog božura“ ove godine dobila je opština Parteš-Pasjane. Kao negativne pojave u radu ove opštine  u Kosovskom Pomoravlju sa medijima, novinari su istakli netransparentnost u radu i nesaradnju sa medijima.

Drugo mesto za najlošiju saradnju sa medijima podelili su Kancelarija predsednice Kosova Atifete Jahjage i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Kao najčešće pominjana zamerka Kancelariji Atifete Jahjage ističe se nepostojanje saopštenja na srpskom i nedostatak spremnosti za saradnju sa srpskim novinarima. Sa druge strane, Kancelariji za KiM Vlade Republike Srbije zamera se uglavnom selektivni izbor novinara na brifinzima, kao i medija kod kojih gostiju, kao i nespremnost za davanje izjava i obrazloženja.

Na novinarskoj „crnoj listi“ našli su se još i Kliničko-bolnički centar u Prištini zbog svoje potpune zatvorenostu u pružanju obaveštenja i informacija kao i opština Orahovac čiji su čelnici u više navrata odbili kontakt sa srpskim medijima kao i da prisustvuju polaganju više puta rušene spomen ploče novinarima Radio televizije Priština nestalim tokom rata na teritoriji ove opštine.

Nagrade Beli i Crni božur ustanovljene su sa namerom da ukažu na pozitivne primere i probleme u saradnji institucija na Kosovu i Metohiji sa medijima u njihovoj zajedničkoj misiji obaveštavanja javnosti i transparentnosti u radu.

Nagrade dobitnicima prvog mesta će se ove godine zvanično uručiti od strane predstavnika Društva novinara Kosova i Metohije u Domu kulture u Gračanici, 30. decembra u 11 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi