Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska povodom teksta Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe" (2014)

08. 05. 2014.

Izvor: Peščanik

Prepiska

Prepiska između Gordane Novaković, generalnog sekretara Saveta za štampu i istoričarke Branke Prpe, povodom odluke Komisije za žalbe Saveta za štampu.

2014-05-05 12:53

Poštovani,

Komisija za žalbe Saveta za štampu razmatrala je žalbu koju ste podneli na tekst “Treći metak Branke Prpe” objavljen u “Politici”. Na žalost, članovi Komisije nisu uspeli da usaglase odluku. Obrazloženje je u prilogu.

S poštovanjem,
Gordana Novaković,
generalni sekretar Saveta za štampu

2014-05-07 9:45

Poštovana gospođo Novaković,

Svaku rečenicu iz objavljenog teksta mogu osporiti na osnovu činjenica. Prvo da je sporni stan od 1997. godine u mom vlasništvu i da su deca bila ta koja su sudski to htela da mi oduzmu. Drugo, da smo u istom tom stanu Slavko Ćuruvija i ja živeli od 1997. godine. Treće, da sve te činjenice zna Ljilja Smajlović, jer je u naš stan dolazila kao član redakcije Evropljanina. Četvrto, da je tu istu Ljilju Smajlović Slavko Ćuruvija izbacio iz naše kuće. Peto, da sam ja žrtva takođe, koja je preživela rikošet od 17 metaka i bila povređena, ali živa i pri svesti, tako da sam se sa ubicom gledala u oči.

Na kraju, ta bedna sapunica u kojoj se žrtve vuku po blatu, nedostojna je svakog čoveka, a novinara posebno.

S poštovanjem,
Branka Prpa

P.S. Javno nereagovanje, koje sam ja izabrala, jeste način da od jedne tragedije ne pravim petparačku priču. Dokazivati očigledne stvari je istorija i praksa svih totalitarnih sistema u kojima krvnik ima samo jedan problem, a to je da nije nevin. Zato je neophodno nevinog učiniti krivim i u prećutno saučesništvo, ćutanjem, uvesti sve ostale. I kako bi to rekao Kami, kad ideja nevinosti nestane i kod samog nevinog, onda se bez problema vlada jednim očajnim svetom!

2014-05-07 17:00

Poštovana gospođo Prpa,

Žao mi je što ovi detalji nisu bili navedeni u žalbi, jer bi to možda uticalo na odluku nekih od članova Komisije. U svakom slučaju, ja ću Komisiju, uz Vašu dozvolu, upoznati sa Vašim tvrdnjama.

S poštovanjem,
Gordana Novaković

2014-05-07 17:23

Poštovana gospođo Novaković,

Ja sam istoričar i zato, ne samo što imam tvrdnje, imam i dokumente. Zato Ljilja Smajlović svesno laže. Nije moguća nikakva diskusija koja se vodi u odsustvu fakata. To je, inače, princip civilizacije racionalizma kojoj pripadamo. Moja karijera, naučna i politička (mada ne znam za svoju pripadnost bilo kojoj partiji tokom mog života), proizlazila je iz mojih ličnih znanja i uverenja. Ponavljam, Ljilja Smajlović nema nikakav kredibilitet da se na bilo koji način bavi Ćuruvijom. Nju je on, pred svoju smrt, ekskomunicirao iz svog života. Moja pristojnost nije moja slabost. Možda se te stvari povezuju, ali to je pogrešna interpretacija nečijeg karaktera.

Pozdrav,
Branka Prpa

P.S. Ćuruviju sam upoznala kada je radio veliki intervju sa mnom za Našu borbu, subotnji dodatak, oktobra 1990. Ne vidim kako sam ja kao doktor istorijskih nauka napravila karijeru na mojoj ličnoj tragediji. Ne vidim, takođe, kako sam ja eksploatisala tu činjenicu u svom životu? Mozda su to dve pretnje smrću koje sam dobila tokom 2007, ili stalna opservacija SDB-a, ili životna ugroženost kao svedoka ubistva? Kao istoričar moram da kažem da je kroz istoriju Srbija imala trenutke uspona i padova ali ovakav manir, koji se primenjuje na meni, bio je moguć samo u okupacijskim sistemima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi