Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Ko je Milo u UNS-u?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

13. 05. 2021.

Autor: Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a Izvor: UNS

Ko je Milo u UNS-u?

Ume Ljilja sa rečima, ali i dalje argumenti nisu na njenoj strani.

Optužuje Živojina Rakočevića, Budimira Ničića i mene da smo „otvorili proces otcepljenja kosovskog ogranka od UNS-a“ iako je tamošnji deo Udruženja registrovan u Prištini 2002. godine, a važećim Statutom UNS-a, iz 2015. godine, donetim u vreme njenog predsednikovanja, omogućeno da ima status pravnog lica.

Niko dobronameran pa ni predsednik UNS-a ne bi smeo da optužuje Budimira Ničića da je za njega „Srbija strana zemlja“ zato što je Skupština UNS-a donela Statut i omogućila da deo naše profesionalne organizacije funkcioniše i tamo gde je i našim kolegama i našoj državi najteže. Budimo fer i ne optužujmo naše najbolje aktiviste za separatizam makar i u kampanji za predsednika UNS-a.

Kada je Ljilja Smajlović došla na čelo UNS-a, 2009. godine, ne da bi popravljala moj imidž nego da bismo jačali uticaj u novinarskoj zajednici, imala je gde da dođe. Naši prihodi bili su dvadeset puta veći nego 2000. godine, a imali smo i drugu za redom prvostepenu presudu da je zgrada u Resavskoj ulici  vlasništvo UNS-a.

Šok za sve nas desio se na 130. rođendan UNS-a, 2011. godine, kada je stigla vest da je sudija Negić preinačio drugu presudu u našu korist i odlučio da imovinu UNS-a pretvori u zajedničku imovinu UNS-a i NUNS-a. Odlučili smo da pojačamo dotadašnji pravni tim angažovanjem kancelarije Zdenka Tomanovića koji se, na čemu sam mu posebno zahvalan, još 2001. godine odazvao mom pozivu da nas zastupa u borbi za zaštitu imovinu, ali tada nažalost bez uspeha.

Treba biti fer pa reći da su nas na ravne časti u toj teškoj pravnoj, ali i po svemu sudeći političkoj borbi sa „reformisanim pravosuđem“ uz Aleksandru Kovačević iz kancelarije Tomanović zastupali i sjajni advokati Dušan Stamenković i Gordana Konstantinović.Taj tim odbranio je imovinu UNS-a i od Tanjuga i države koja nas je tužila po predstavci predsednika NUNS-a Đorđa Vlajića.

Ljilji Smajlović sam dosadio: na mestu predsednika, generalnog sekretara pa državnog sekretara, pa opet generalnog sekretara... Verujem da jesam, ali valjda i ja imam pravo da kažem da mi se ne dopada njen princip da su dobri i u pravu njeni ljudi i onda kada greše, kada lažno optužuju naše najbolje aktiviste i tako im ugrožavaju bezbednost. Onaj ko može da kaže da je Živojin Rakočević separatista, može da kaže u podne da je ponoć, za dan da je noć. Treba li to prećutati?

Nije da kako tvrdi Ljilja nisam tužio one koji su me lažno optuživali: jedan mi se na prvom ročištu izvinio, bivši direktor Tanjuga je godinama izbegavao da se odazove na suđenje, pa je tužba otišla u zastaru.

Žalio se jesam u ponedeljak i Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara: rekao sam im da razumem kakva opasnost preti Živojinu Rakočeviću i Budimiru Ničiću od lažnih optužbi da su „pripremili otcepljenje Društva novinara Kosova i Metohije od UNS-a“ jer sam na vlastitoj koži osetio da zbog lažnih optužbi u beogradskim medijima trpim posledice i diskriminaciju u Hrvatskoj gde se borim za imovinu svoje porodice.

Ljilja kaže da predsednika UNS-a „želim da sa tog položaja uklonim u korist Živojina Rakočevića. Ako ga sruši, ko zna, možda obori rekord MilaĐukanovića.“

Teško, Milova mašinerija nije prezala od korišćenja izbornih prevara.

A ja, zahvalio sam se predsedniku PROUNS-a Zoranu Veličkoviću na velikodušnoj ponudi da svojim ljudima, „koje može da mobiliše za 48 sati“ pomogne jednom od dvojice kandidata u izborima za predsednika UNS-a. Poručio sam mu, napismeno, „da UNS izbore mora da sprovede bez spoljnjeg uticaja i mešanja.“

Aktuelni predsednik, oni koji su dali podršku njegovoj kandidaturi i odlučuju danas o prijemu članstva u UNS, u kolektivnom učlanjenju u UNS zaposlenih iz RTV Vranje, Vranjske +, Zone +, RTV Kruševca, RTV Caribrod, RTV Šumadije iz Aranđelovca i RTV Trstenik, SOS kanala, ne vide nikakav problem. Naprotiv, vide omasovljenje. Manje od mesec dana pre izbora.      

Na kraju, ne i nebitno, uspeo sam ovom javnom prepiskom sa Ljiljom da probijem medijsku blokadu na sajtu UNS-a, društvenim mrežama UNS-a, skrenem pažnju na nepotpisane tekstove. To što kandidatura Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a nije bila objavljena duže od dan, pa čak ni isceđena agencijska verzija vesti, govori nešto o UNS-u danas. 

(Sve polemičke tekstove o stanju u UNS možete čitati u posebnoj rubrici Uoči Izborne skupštine UNS-a

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

22.05.

2021.

Milovan [neregistrovani] u 23:21

Neimar

Nino je sredio i izgradio UNS. Popu pop bobu bob. Kapa dole. Teška vremena su sve ove godine

Odgovori
čet

13.05.

2021.

Posmatrac sa strane [neregistrovani] u 14:28

Garant

Jos malo pa ce Brajovic da tvrdi kako je bio garant za kredit novinarima koji su napravili ovu zgradu!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi