Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Zbog koronavirusa prepolovljen broj tužbi Višem sudu u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

09. 11. 2020.

Autor: Ž. Stevanović Izvor: UNS

Zbog koronavirusa prepolovljen broj tužbi Višem sudu u Beogradu

Od početka epidemije koronavirusa, od 16. marta do 31. oktobra ove godine, u prvostepenom građanskom odeljenju Višeg suda u Beogradu upola je manje rešenih predmeta nego u istom periodu prošle godine, što treba dovesti u vezu sa podatkom da je 58,8 odsto manje podnetih tužbi građana.

„Procentualno je broj rešenih predmeta za 50 odsto manji nego prethodne godine, a sve imajući u vidu i da su građani za 58,8 odsto manje podnosili tužbe kojim bi pokrenuli postupak“, rekli su Udruženju novinara Srbije za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ iz Višeg suda.

Iz Višeg suda su podsetili da, kada je reč o prvostepenom građanskom odeljenju, treba imati u vidu Zaključak Visokog saveta sudstva kojim je bilo određeno da se postupa samo u predmetima koji ne trpe odlaganje, odnosno u predmetima u kojima treba odlučiti o privremenoj meri.

U periodu od 16. marta do 31. oktobra ove godine u prvostepenom krivičnom odeljenju Višeg suda rešeno je 3,95 odsto više predmeta nego u istom periodu prošle godine, rečeno je UNS-u.

Takođe, ukazali su iz Višeg suda, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije rešilo je 90 odsto više predmeta nego prošle godine za isti posmatrani period.

Za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ UNS je tražio odgovor o uticaju epidemije koronavirusa na rad pravosuđa u Srbiji: Da li je broj rešenih parničnih i krivičnih postupaka od marta do danas veći ili manji u odnosu na isti period prošle godine? Da li su se građani manje tužili zbog izbijanja epidemije koronavirusa?

_____________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta „Građani traže da novinari pitaju“, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi