Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Crveni krst Srbije: Epidemija nije povećala broj korisnika narodnih kuhinja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

10. 11. 2020.

Autor: Ž. Stevanović Izvor: UNS

Crveni krst Srbije: Epidemija nije povećala broj korisnika narodnih kuhinja

Crveni krst Srbije saopštio je da epidemija koronavirusa nije dovela do povećanja broja korisnika narodnih kuhinja o kojima se u Srbiji stara ova organizacija, odgovor je koji je Udruženje novinara Srbije dobilo za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“.

„Od početka eskaliranja epidemije virusa COVID 19, u okviru Programa narodnih kuhinja Crvenog krsta, nije detektovana promena broja korisnika koja se povezuje sa epidemijom koronavirusa“, rečeno je UNS-u.

Iz Crvenog krsta navode da se promene broja korisnika narodnih kuhinja dešavaju i u redovnim okolnostima, kada neka osoba ostane bez posla, ali i kada nekom  korisniku nakon zaposlenja takva pomoć nije potrebna.

Program narodnih kuhinja Crvenog krsta u Srbiji, u okviru kog se obezbeđuje hrana najugroženijim porodicama i pojedincima, sprovodi se u 77 gradova i opština u Srbiji, a u toku godine svakodnevno bude pripremljeno i dostavljeno 34.355 obroka. 

Dok traje epidemija sprovođenje programa narodnih kuhinja, rekli su UNS-u,  prilagođeno je okolnostima, a neometano se odvijalo u vreme vanrednog stanja.

„U tom periodu, obroci su se korisnicima ovog programa distibuirali kroz 372 distributivna punkta. Korisnicima starijim od 65 godina koji zbog zabrane kretanja nisu mogli samostalno da preuzimaju obroke na distributivnim punktovima ili nisu imali mlađeg člana porodice koji bi mogli za njih da preuzmu, kao i ostalim ugroženim korisnicima koji iz određenih razloga nisu bili u mogućnosti da samostalno preuzimaju, obroci su se donosili na kućnu adresu“, rekli su UNS-u Crvenom krstu.

U vreme vanrednog stanja svakodnevno je na kućne adrese dostavljeno 3.597 toplih kuvanih obroka, dok su jednom broju korisnika zbog udaljenosti i nemogućnosti svakodnevne dostave, isporučene namirnice. 

Za najmanje devet meseci sprovođenja tog programa obezbeđena je podrška Vlade Srbije kroz nabavku deset osnovnih artikala za pripremu hrane, a u nekim sredinama narodne kuhinje su podržane svih 12 meseci od strane lokalne samouprave.

_____________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta „Građani traže da novinari pitaju“, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi