Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Tiodorović: Druga doza vakcine kompanije „Fajzer“ prima se 21 dan nakon prve
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

31. 12. 2020.

Autor: Ž. Stevanović Izvor: UNS

Tiodorović: Druga doza vakcine kompanije „Fajzer“ prima se 21 dan nakon prve

Druga doza vakcine protiv korona virusa proizvođača kompanije „Fajzer“, koja je prva upotrebljena za imunizaciju u Srbiji, treba da se primi 21 dan nakon prve doze, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ Udruženja novinara Srbije (UNS).

„Već posle prve doze imunitet se podigne na negde 60 odsto, ako se to tako može meriti. A iza druge doze, već posle sedam dana je visok imunitet onako kako su objavili - od 92 do 95 odsto“, kazao je Tiodorović.

Kada su stariji građani u pitanju, koji su najugroženiji od te infekcije, Tiodorović je rekao da se kod njih ne razvija tako visok imunitet kao kod mladih ljudi i da bi mogli biti zadovoljni sa stopom od 60 do 70 odsto.

„Prva doza kod njih je između 45 i 50 odsto zaštite. Ali, to još uvek nije dovoljno da bismo bili sigurni i zato postoji druga doza - takozvana 'buster doza'. Znači, ne zavisi samo od vakcine koliko će vas zaštititi, zavisi i od organizma“, dodao je on.

Istakao je da 60 do 70 odsto imuniteta kod starijih nekima možda zvuči nisko, ali je naglasio da je to velika stvar da ne dođe do komplikacija ako se već neko zarazi.

„Biće smanjene komplikacije. Tu je i prevencija smrti i hospitalizacije. Zar to nije dobitak? To treba posmatrati šire, ne samo kao potpuno odsustvo bolesti - njega će imati samo jaki, mlađi organizmi“, rekao je Tiodorović za rubriku UNS-a.

On je naveo da je svaki dom zdravlja u Srbiji formirao vakcinalne ekipe koje su obučene za vakcinaciju - obavezni su da provere da li je osoba alergična na neki sastojak vakcine, proveri njihovo zdravlja, a nakon primanja prve doze i upisa u evidenciju, da ih obavesti da dođu po drugu za 21 dan.

UNS je u rubrici „Građani traže da novinari pitaju“ dobio pitanje: „U kom periodu se nakon prve doze vakcine prima i druga? Ko daje instrukcije građanima o tome?“

_____________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta „Građani traže da novinari pitaju“, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi