Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Građani traže da novinari pitaju: Zašto banke ograničavaju isplatu deviza starijim od 65 godina? Kada će plata za lične asistente osoba sa invaliditetom u Novom Sadu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

13. 04. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Građani traže da novinari pitaju: Zašto banke ograničavaju isplatu deviza starijim od 65 godina? Kada će plata za lične asistente osoba sa invaliditetom u Novom Sadu?

Udruženje novinara Srbije je za rubriku "Građani traže da novinari pitaju" dobilo brojna pitanja namenjena nadležnima od građana zabrinutih za svoju egzistenciju i ostvarivanje prava u vreme vanrednog stanja zbog koronavirusa.

UNS apeluje na novinare da traže odgovore nadležnih i na pitanja koja objavljuje na svom sajtu i društvenim mrežama od uvođenja vanrednog stanja u rubrici "Građani traže da novinari pitaju".

- Zašto su stariji od 65 godina onemogućeni da dođu do dela svojih deviznih ušteđevina u bankama? Preko Kol-centra OTP banke juče mi je rečeno da taj iznos u evrima sa mog deviznog računa mogu dobiti samo ako dođem u banku lično (imam više od 65 godina, pa podležem zabrani kretanja), a ako taj novac hoću da dobijem preko opunomoćenika ili isplatom na kućnu adresu, onda ga mogu dobiti samo u dinarima. Zašto?

I Vojvođanska banka ima neverovatan način da penzionere spreči u pokušaju da dođu do svog novca. Kol-centar te banke, preko koje primam deo penzije iz BiH (120 evra mesečno), informisao me je da mogu na kućnu adresu dobiti samo penziju za poslednji mesec, u evrima, ali da ne mogu dobiti prethodne penzije sa tog računa. Rečeno mi je da odem u njihovu banku u Beogradu (uprkos 65+), pa će mi “možda” dati i moje ostale penzije, ali neće mi ih dati posredstvom pošte ili preko opunomoćenika.

Odgovor: Rešen problem penzionerke koja se žalila UNS-u - Od danas isplata penzija i štednje u devizama na kućnu adresu starijih od 65 godina

- Kada će lični pratioci osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji rade u Novom Sadu dobiti platu za mart?

Odgovor: Novi Sad: Pratiocima dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom puna naknada dok traje vanredno stanje

- Kada će država u saradnji sa nadležnim organima Republike Srpske i BiH obezbediti meštanima sela Badovinci, koji imaju zemlju u Bosni, pristup njivama? Zemljoradnici traže da im država omogući prelazak granice bar dva puta nedeljno, uz policijsku pratnju, a mesna zajednica organizovaće dezinfekciju poljoprivrednih mašina.

Odgovor: Ministarstvo poljoprivrede najavilo specijalne dozvole za poljoprivrednike sa njivama u BiH

- Da li država planira finansijsku pomoć, vanrednu pomoć, licima koja su na evidenciji NZS, a ne ostvaruju prava za novčanu nadoknadu?

Radio sam u privatnoj firmi od septembra do februara meseca, navodno probni rad, radio sam i po 12 sati, završavao poslove i niže spreme, i moje visoke,,,i rekli su mi da više ne moram da dolazim, zadovoljio sam njihove kriterijume, i da će me zvati kad krenu sa radom u novoj hali. Kada sam otišao na NZS za uredno javljanje, rekli su mi da nisam uopšte skinut sa evidencije i da se vodim i dalje kao nezaposleno lice.

Odgovor: Nema vanredne novčane pomoći za nezaposlene prijavljene u Nacionalnoj službi za zapošljavanje

- Može li vreme kupovine predviđeno za starije osobe biti izmenjeno i omogućeno u poslepodnevnim satima, od 17 sati, kada se vidi? Ponižavajuće je sadašnje vreme, mnogi od nas imaju srčane i druge probleme i u tim uslovima otežano dišu.

Odgovore na pitanja UNS objavljuje u rubrici "Građani traže da novinari pitaju" na sajtu www.uns.rs.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi