Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Rešen problem penzionerke koja se žalila UNS-u - Od danas isplata penzija i štednje u devizama na kućnu adresu starijih od 65 godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

15. 04. 2020.

Autor: S. Dimitrijević, D. Bjelica Izvor: UNS

Rešen problem penzionerke koja se žalila UNS-u - Od danas isplata penzija i štednje u devizama na kućnu adresu starijih od 65 godina

Narodna banka Srbije odgovorila je Udruženju novinara Srbije za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ da su banke u vreme vanrednog stanja zbog koronavirusa dužne da starijima od 65 godina obezbede isplatu novca na kućnu adresu i u devizama. Nakon reakcije NBS, stigao je pozitivan odgovor i od banaka na koje se penzionerka žalila.

„OTP banka i Vojvođanska banka dužne su da svom klijentu starijem od 65 godina, obezbede isplatu efektivnog stranog novca sa njegovih računa ili preko jednokratnog punomoćja u kom treba navesti da se ono koristi za podizanje efektivnog stranog novca sa deviznog računa lica sa navršenih 65 i više godina života ili isplatom na kućnu adresu tog lica u saradnji sa JP „Pošta Srbije“, stoji u odgovoru NBS dostavljenom UNS-u.

Punomoćje za podizanje novca u ime starijih od 65 godina koji ne mogu da izlaze tokom vanrednog stanja ne mora biti overeno kod nadležnog organa, ali je, zbog  "mogućih zloupotreba uveden limit na iznos koji se može podići.

Instrukcija koju je NBS donela 31. marta ove godine predviđa da starijima od 65 godina na mesečnom nivou u jednoj banci u efektivnom stranom novcu ne može biti isplaćeno više od 80.000 dinara u dinarskoj protivrednosti. Od danas "devizni" i penzioneri  koji imaju štednju u stranoj valuti, iznos do ovog limita mogu dobiti i na kućnu adresu.

„Kada se radi o deviznom penzioneru koji se opredelio za dostavu penzije na kućnu adresu, efektivni strani novac konvertujemo u dinare koji se preko kurirskih službi dostavlja na adresu, a iz razloga što JP Pošta Srbije nije nudila tu vrstu usluge. Međutim, u skladu sa  jučerašnjom Instrukcijom Narodne banke Srbije od danas će biti moguća i isporuka efektivnog stranog novca preko JP Pošte Srbije na kućnu adresu“, potvrdila je UNS-u Ivana Koprivica iz OTP banke.

Iz Vojvođanske banke penzionerki koja se žalila UNS-u telefonom su potvrdili da će joj isplatiti i prethodne devizne penzije, za koje su ranije tražili njen lični dolazak u poslovnicu.

Iz ove banke UNS-u je odgovorila Milena Mićanović i rekla da veruje da je došlo do nesporazuma u razgovoru između klijenta i kolege iz kol centra, kada joj je rečeno da mogu da joj isplate samo poslednju penziju u devizama, ali ne i zaostale koje nije podizala.

Podsetimo, UNS je od nadležnih tražio odgovor na pitanje zašto je starijima od 65 godina onemogućeno da dođu do dela svojih deviznih ušteđevina i penzija u bankama? To je bilo pitanje penzionerke koja je tražila pomoć u rubrici "Građani traže da novinari pitaju".

Ona je objasnila da joj je preko kol-centra OTP banke rečeno da sa deviznog računa može podići evre samo ako dođe u banku lično, a s obzirom na to da ima više od 65 godina podleže zabrani kretanja.

Takođe, rečeno joj je da ako novac želi da dobije preko opunomoćenika ili isplatom na kućnu adresu, onda ga može dobiti samo u dinarima.

„I Vojvođanska banka ima neverovatan način da penzionere spreči u pokušaju da dođu do svog novca. Kol-centar te banke, preko koje primam deo penzije iz BiH (120 evra mesečno), informisao me je da mogu na kućnu adresu dobiti samo penziju za poslednji mesec, u evrima, ali da ne mogu dobiti prethodne penzije sa tog računa. Rečeno mi je da odem u njihovu banku u Beogradu (uprkos 65+), pa će mi “možda” dati i moje ostale penzije, ali neće mi ih dati posredstvom pošte ili preko opunomoćenika“, napisala je ona u obraćanju UNS-u.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi