Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Fond PIO: Novčana pomoć i građanima koji čekaju rešenje o penziji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

07. 05. 2020.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Fond PIO: Novčana pomoć i građanima koji čekaju rešenje o penziji

Novčanu pomoć od 4.000 dinara moći će da dobiju i građani koji su ostvarili pravo na penziju, ali rešenje još uvek nisu dobili, pod uslovom da im je to pravo priznato do 25. marta ove godine, odgovorili su Udruženju novinara Srbije iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Ovo se odnosi na one koji su pre vanrednog stanja predali zahtev za penziju, ali rešenja još uvek nisu dobili. 

"Novčana pomoć korisnicima penzija, kao i korisnicima privremene naknade preko Fonda PIO, u iznosu od 4.000 dinara isplaćena je 10. aprila 2020. godine svima koji su ostvarili pravo na penziju, odnosno naknadu, do 25. marta ove godine. Korisnicima kojima rešenja o priznavanju prava budu doneta naknadno ova pomoć će biti isplaćena, ako im je to pravo priznato sa datumom do 25. marta 2020. godine",  rekli su iz PIO fonda za UNS-ovu rubriku "Građani traže da novinari pitaju".

Starije građane koji su predali zahteve, a nisu dobili rešenja o penziji, interesovalo je kada će im biti rešen status, kao i da li će moći da dobiju pakete pomoći koje su tokom vanrednog stanja dobijali penzioneri sa najnižim penzijama.

U Fondu PIO odgovorili su UNS-u da su pakete dodeljivale lokalne samouprave i da su se kriterijumi razlikovali od opštine do opštine, te da bi odgovore trebalo da potraže u svojim opštinama

Za UNS-ovu rubriku "Građani traže da novinari pitaju“ stiglo je više pitanja građana koji su ostvarili pravo na penziju, ali formalni status čekaju, kako bi saznali imaju li pravo na pomoć koju su penzioneri dobijali tokom vanrednog stanja.

„Predao sam zahtev za penziju u decembru, rešenja i penzije još nema. Kako da preživi u ovoj situaciji neko ko nema ni penzije, ni plate, ni pomoć države?“, glasi jedno od pitanja za nadležne koje je stiglo UNS-u.

„Dobio sam kartončić da sam predao dokumenta, ali nisam dobio pin kod da bih pratio rešavanje mog zahteva, kako se navodi na njihovom sajtu. Poslao sam sina lično, ali tamo je zatekao samo portira i čistačicu“, napisao je UNS-u građanin koji navodi da od januara, bez prihoda,  čeka na status penzionera.

„Nije za nas bilo ni paketa od opština, ali ni paketa za one sa nižim penzijama“, napisao je UNS-u stariji sugrađanin kog je interesovalo ima li pravo na 4.000 dinara pomoći koje su isplaćene penzionerima, kao i da li će mu uplatiti najavljenih 100 evra pomoći koji po automatizmu sleduju penzionerima.

U odgovoru UNS-u iz PIO fonda naveli su da su u vreme vanrednog stanja radili skraćeno, sa 30 odsto zaposlenih.

UNS-u je rečeno da je ova služba svakodnevno radila na zahtevima za prijavu i odjavu radnika, kao i potvrdama o životu.

Zahtevi za penzije su primani poštom i tokom vanrednog stanja, a od 4. maja svi zahtevi PIO fondu mogu se podneti i elektronski.

Status predmeta, rekli su u PIO fondu, građanin može pratiti preko njihovog sajta uz pomoć D broja koji dobije prilikom podnošenja zahteva. Za sada, rekli su UNS-u, taj servis je omogućen za područje centralne Srbije, a uskoro će biti dostupan i za predmete na teritoriji Vojvodine.

U kojoj fazi postupka je predmet građani mogu pratiti i preko PIN koda, a za njegovo dobijanje potrebno je popuniti poseban zahtev. Kako su UNS-u rekli u Fondu, zbog zaštite podataka o ličnosti ovaj broj nije dostavljan elektronskim putem, a građani ga mogu dobiti samo lično na šalterima filijala Fonda PIO.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Tekst je nastao u okviru projekta „Građani traže da novinari pitaju“, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

17.12.

2020.

Sara [neregistrovani] u 13:35

Otpremnine

Šta je sa otpremninama za odlazak u penziju? Otišla sam u penziju u julu. Niko ih ne pominje, a predviđene su budžetom. Nigde se ne može dobiti odgovor. Hvala unapred.

Odgovori
pet

04.12.

2020.

djangoanonymous [neregistrovani] u 21:42

invalidska penzija

da li je normalno cekati 18 meseci invalidsku penziju zbog povrede na radu i izdrzavati troje dece stidim se drzavljanstva koje imam

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi