Naslovna  |  Aktuelno  |  Pogledi  |  Zašto se žali tužilac koji je tražio i dobio osuđujuću presudu za Ćuruviju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pogledi

29. 06. 2020.

Autor: Ljiljana Smajlović Izvor: UNS

Ljiljana Smajlović, urednica Evropljanina

Zašto se žali tužilac koji je tražio i dobio osuđujuću presudu za Ćuruviju

Mi smo na pravdu čekali dvadeset godina i jedino je pravedno da se slučaj okonča ove godine. Novo suđenje bilo bi izigravanje pravde.

 Još ne uspevam da se oporavim od šoka. Ne nalazim nikakvo razumno objašnjenje za to što tužilac u procesu za ubistvo Slavka Ćuruvije traži ukidanje osuđujuće prvostepene presude Radetu Markoviću, Milanu Radonjiću, Miroslavu Kuraku i Ratku Romiću. Zašto tužilac traži da proces, na kojem je pobedio, krene ispočetka.

Niko od nas koji smo radili sa Slavkom nije mogao da očekuje da se odgovorni za ubistvo našeg kolege i izdavača pomire sa sto godina robije, kolika im je zbirna kazna izrečena u presudi kojom su lane u oktobru osuđeni za Slavkovo ubistvo. Znali smo da je pravo čudo što su odgovorni uopšte privedeni pravdi koju su čitave dve decenije uspešno izbegavali.

Uostalom, sa izuzetkom bivšeg šefa Državne bezbednosti Radeta Markovića, koji odavno služi kaznu za druge zločine, niko od osuđenih posle presude Specijalnog suda nije upućen u pritvor da tamo čeka pravosnažnost presude za teško krivično delo. Jednog od osuđenih sam nemo posmatrala kako posle izricanja presude odlazi u kafanu preko puta.

Naravno da će osobe osuđene na 100 godina robije da se žale. Po svoj prilici nikada nisu ni sanjali da će doći do optužnice, a kamoli presude. Sve do pre nekoliko godina mogli su da budu spokojni, da čekaju da prođu svi rokovi i pomru svi svedoci.

Ali zašto se žali tužilac, koji je tražio osuđujuću presudu i dobio osuđujuću presudu? Meni je njegov postupak neobjašnjiv. Tražio je da niko od optuženih ne bude oslobođen optužbe. I niko od optuženih nije oslobođen optužbe. Tražio je visoke zatvorske kazne. I svi koje je optužio dobili su visoke zatvorske kazne.

Sud je, dakle, za sve optužene doneo odluke koje je tužilac tražio, a tužilac sada svejedno traži da se odluka suda ukine i da se svima ponovo sudi!?  Za mene je to prava misterija, kao što je misterija i to zašto tužilac nije zadovoljan osuđujućom presudom.  Zakon i logika valjda i njega obavezuju. Zašto bi navodna netačnost iz presude za jednog okrivljenog dovela u pitanje celu presudu i celo suđenje, zašto bi zbog te jedne netačnosti iz presude, zbog jedne stvari kojom kaže da je nezadovoljan, tužilac tražio da suđenje počne ispočetka?

Zakon je ovlastio žalbeno veće da preinači presudu ako neka činjenica u njoj nije dobro precizirana ili neko pravno pitanje nije dobro postavljeno. Žalbeno veće može da otvori pretres, ili da bez pretresa preinači presudu tako što će otkloniti nejasnoće ili netačnosti. Zašto onda tužilac traži novo suđenje? 

Ogorčena sam na samu ideju da se ponovo sudi. Prošlo je više od dvadeset godina otkako je Slavko ubijen. Neka se ne sudi ponovo. Neka Apelacioni sud stavi tačku na ovaj slučaj. Neka se ne ukida osuđujuću presudu za Ćuruvijine ubice. Mi smo na pravdu čekali dvadeset godina i jedino je pravedno da se slučaj okonča ove godine. Novo suđenje bilo bi izigravanje pravde.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi