Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Politike i Kurira (2015)  |  Ona ima platu od 1.400.000!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Politike i Kurira (2015)

14. 10. 2015.

Autor: Jovana Radovanović Izvor: Kurir

Ona ima platu od 1.400.000!

Najplaćenija državna službenica, generalna direktorka „Politike i magazina" Mira Glišić Simić mesečno inkasira 31 prosečnu platu građana Srbije ili jedanaest premijerovih zarada!

Njena mesečna bruto primanja iznose vrtoglavih 1,4 miliona dinara, dok zaposleni u „Politici" u proseku mesečno prime 50.000 dinara! Simićeva je na mestu generalnog direktora od januara 2009. godine, što znači da je do sada zaradila više od 100 miliona dinara, to jest više od 800.000 evra!

Neprimereno

Sagovornici Kurira postavljaju pitanje kako u kompaniji koja nema nikakav profit direktor zarađuje jednako kao top-menadžer svetskih korporacija koje u Srbiji posluju u plusu.

- Mislim da nigde u svetu nema toga da u kompaniji koja nema profit i na državnim je jaslama plata direktora bude viša od 7.000 evra, i to u vreme krize, smanjenja plata i penzija. Ne znam na koji način ona i kompanija „Politika“ opravdavaju tu visinu plate - kaže za Kurir analitičar Branko Radun.

Predsedniku Sindikata novinara „Politike" Milanu Jankoviću znatno viša primanja direktorke izgleda da ne smetaju. Na naše pitanje kako komentariše to što je prosečna plata novinara 28 puta manja od direktorkine, Janković je kazao da to nije posao sindikata.

- Mi se bavimo pravima novinara, a ne platama (?!) - rekao je Janković.

Kao šezdeset penzija

Postavlja se pitanje za koga ona radi i ko joj je odredio platu koja je 60 puta veća od prosečne penzije u Srbiji. Upravo je visina plate generalne direktorke „Politike" jedan od razloga što ona, između ostalih, pokušava da zastraši „Adrija mediju“ i Kurir kako ne bi ušli u vlasničku strukturu „Politike“.

- Da li Simićeva pokušava da spreči ulazak AMG u „Politiku“ jer je nekim novokomponovanim tajkunima obećala pomoć oko kupovine te kompanije kako bi mogla da zadrži svoj specijalni status - ostaje da se vidi.

Ucene i pritisci

Simptomatično je da su napadi na srpsku izdavačku kuću krenuli u onom trenutku kada je izražena namera da se uđe u vlasničku strukuru kompanije, a po sredi je scenario sličan onom iz 2011. godine. Tada su uz pomoć ucena i pritisaka sprečili Kurir da preuzme srpski brend. Tačnije većinski udeo u „Politici“ prodat je tajkunu, zbog čega država i dan-danas ima problema s vlasničkom strukturom ovog lista. Ovog puta zastrašivanje neće proći.

Isključila telefon

Simićeva se sakrila

Mira Glišić Simić nije odgovorila na pitanja redakcije. Ona je, nakon što se novinarka Kurira predstavila, prekinula vezu i potom isključila telefon.

Zoran Stojiljković

Teško da je plata opravdana

Analitičar Zoran Stojiljković ističe da je praksa u velikim korporacijama da top-menadžment prima plate u visini primanja Simićeve, ali da se postavlja pitanje da li je njena opravdana.

- Nije neuobičajeno da top-menadžment u korporacijama ima tu visinu plate, ali je pitanje, imajući vidu finansijsku situaciju u „Politici", da li je njena plata realna - kaže Stojiljković.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

14.10.

2015.

Sava [neregistrovani] u 22:03

PLATA

A kolika je plata Ljiljane Smajlović, urednice Politike?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi