Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Privatizacija Regionalne televizije, TV Tutin i Raška
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

21. 08. 2014.

Autor: A. Bajrović Izvor: Radio Sto plus

Privatizacija Regionalne televizije, TV Tutin i Raška

Među 73 medija i preduzeća koja se bave informisanjem, a koja se nalaze na spisku za privatizaciju koju je pokrenula Agencija za privatizaciju, nalaze se Javno preduzeća za informisanje Novi Pazar, Javno informativno preduzeće Informativni centar Tutin i Javno preduzeće Radio stanica Raška.

Privatizacija u ova tri preduzeća, koji su u vlasništvu lokalnih samouprava, a čija je osnovna delatnost proizvodnja i emitovanje televizijskog programa, pokrenuta je uvažavajući posebnost Zakona o javnom informisanju.

Javno preduzeće za informisanje Novi Pazar (Regionalna televizija) osnovano je 2002. godine, zapošljava 81 radnika čija je prosečna bruto plata prošle godine iznosila 61.270, 00 dinara i posluje bez gubitka.

Prema podacima na sajtu agencije ova televizija je u prošloj godini imala 141 sat reklama, 1.190 oglasa i 19 sponzorstava, poseduje sertifikat standrada kvaliteta ISO 90001 i ispunjava sve zakonom predviđene ekološke uslove.

U SWOT analizi ovog medija se navodi da su njene prednosti to što jedina ima regionalnu frekvenciju u Sandžaku, a nedostaci veliki broj zaposlenih među kojima je mali broj kvalifikovanih, kao i da opasnost vide u privatizaciji.

Javno informativno preduzeće  Informativni centar Tutin (Televizija Tutin) osnovano je 2001. godine, ima 15 zaposlenih, a ne poseduje sertifikat standrada kvaliteta ISO 90001 i ne ispunjava sve zakonom predviđene ekološke uslove.

Osim osnovnih podataka o ovom mediju, zainteresovani kupci nisu u mogućnosti da preko sajta agencije saznaju detalje poslovanja preduzeća, SWOT analizu i finansijski izveštaj.

Osim toga, situacija sa ovom TV nije do kraja jasna i zbog dogovora Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu i Opštine Tutin o prenošenju osnivačkih prava nad tim medijem sa lokalne samouprave na BNV. 

“Prenošenjem osnivačkih prava na BNV će se stvoriti mogućnost da pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji dobiju svoju televiziju. Na taj način sami sebi stvaramo medij, ali i pomažemo državi da Bošnjacima omoguće informisanje na maternjem jeziku”, rekao je predsednik Veća Džudžević. 

Javno preduzeće Radio stanica Raška (Televizija Raška) osnovano je 1995. godine, zapošljava 35 radnika čija je prosečna bruto plata prošle godine iznosila 51.080, 00 dinara i posluje bez gubitka.

Ova televizija ispunjava sve zakonom predviđene ekološke uslove, ali ne poseduje sertifikat standrada kvaliteta ISO 90001 i ne poseduje zemljište i objekat u svojini.

U SWOT analizi ovog medija se navodi da su njene prednosti regionalna  frekvencija, relativno mali broj zaposlenih u odnosu na ostale slične medijske kuće i geostarteški položaj, a nedostaci stara i zastarela oprema, slaba ekonomska moć stanovništva i nerazvijeno tržište, dok opasnost vide u nedostatku sredstava za proces digitalizacije i nepostojanju nepokretne imovine.

Na listi medija za koja je raspisan poziv, nalaze se i izdavači dnevnika Politika i Dnevnik, regionalni javni servisi poput Studija B i RTV Kragujevac, Pančevo i Vranje, a tu su i novosadska televizija Apolo, televizije Pirot, Smederevo, kao i preduzeća za radio program Zrenjanin, Subotica i Požarevac.

Ovi mediji su među 502 preduzeća za koje je 15. avgusta Agencija za privatizaciju Srbije objavila javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi