Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija  |  Privatizacija RTV OK tri godine u fioci Ministarstva privrede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija

08. 11. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Privatizacija RTV OK tri godine u fioci Ministarstva privrede

Ni tri godine nakon što su stekli pravo na besplatne udele, četvoro zaposlenih Radio-televizije Opštine Kovačica (RTV OK) još uvek nisu postali vlasnici ove medijske kuće.

„I dalje funkcionišemo kao javno preduzeće. Mi smo kao čardak ni na nebu, ni na zemlji“, rekao je UNS-u glavni i odgovorni urednik RTV OK Miroslav Hrćan o statusu ove medijske kuće, koja još uvek nije dobila rešenje od Ministarstva privrede da se prenosom kapitala bez naknade na četiri zaposlena, privatizuje.

Iako je UNS još novembra 2016. godine od Ministarstva privrede dobio odgovor da je za ovu medijsku kuću pripremljeno Rešenje o prenosu kapitala bez naknade, ovaj postupak još uvek nije okončan.

 „Naš slučaj je u fioci Ministarstva privrede. Nailazimo na zid, ne znamo šta se dešava“, rekao je UNS-u Hrćan.

On navodi da RTV OK ima „dobru saradnju da Opštinom“, koja je inače njihov vlasnik, da se ova medijska kuća finansira preko medijskih konkursa i javnih nabavki, ali da je situacija „napeta“.

„Ove godine treba da se nešto desi, ili da nas prodaju, ili da akcije pređu na zaposlene“, rekao je UNS-u Hrćan.

On kaže da RTV OK koja emituje programe na srpskom, slovačkom, mađarskom i rumunskom jeziku „odlično funkcioniše sa 17 zaposlenih, ima kvalitetan program“.

UNS je Ministarstvu privrede postavio pitanja u vezi sa privatizacijom RTV OK, ali su rekli da će nam odgovoriti u produženom roku, odnosno „u roku ne dužem od 40 dana“.

Podsetimo, Agencija za privatizaciju prihvatila je dokumentaciju za privatizaciju ove medijske kuće tek nakon pet podnošenja.  Zbog toga što su sumnjali da "direktorka ometa dodelu besplatnih akcija", radnici RTV OK 2016. godine zatražili su pomoć UNS-a, jer ih menadžment nije obaveštavao o toku procesa prenosa kapitala uz tvrdnju „da od akcija neće biti ništa“. S druge strane, direktorka RTV Kovačica Olinka Glozik Jonaš tada je rekla UNS-u da je svima u interesu da što pre dobiju odgovor od Ministarstva. 

Inače, rok za privatizaciju medija je prema Zakonu o javnom i informisanju i medijima, istekao krajem oktobra 2015. godine.

Prenosom kapitala bez naknade na zaposlene privatizovano je 15 medija, među kojima su RTV Vranje, ŠRIF Bor, TV Smederevo, Radio Bujanovac, Radio Subotica, Reč naroda.... Za TV Ljig obustavljen je proces privatizacije, dok RTV OK i dalje čeka rešenje.

Podsetimo, Radio Kovačica osnovan je 1971. godine. Emitovao je program na slovačkom i srpskom do 1979. godine, kada počinje da ga emituje na još dva, mađarskom i rumunskom jeziku. U okviru radija krajem 2001. godine osnovana je televizija.

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Višejezični mediji tri godine posle privatizacije“ koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi