Naslovna  |  Aktuelno  |  Putovanje kroz istoriju srpske štampe  |  Iz istorije beogradske štampe  |  Beogradske Opštinske novine - od magazina do klasičnog dnevnog lista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Iz istorije beogradske štampe

28. 12. 2022.

Autor: A.M Izvor: UNS

Beogradske Opštinske novine - od magazina do klasičnog dnevnog lista

Beogradske Opštinske novine izašle su 1882. godine u periodu kada je Beograd doživeo urbanizaciju i doseljavanje velikog broja stanovništva, krajem devetnaestog i u prvoj polovini dvadesetog veka, rekao je naučni saradnik sa Instituta za savremenu istoriju Rade Ristanović.

Prema njegovim rečima, ove novine su do 1928. godine izlazile kao Službeno glasilo novina gde su se nalazili tekstovi o odlukama gradskih vlasti i scenografske beleške sa skupštinskih zasedanja vlasti.

„Od 1928. godine ove novine poprimaju oblik magazina i unutar njih su se objavljivali različiti stručni i nestručni tekstovi vezani ne samo za komunalno funkcionisanje Beograda, već i za njegovu istoriju ”, rekao je Ristanović.

Novine su zenit doživele u drugoj polovini tridesetih godina 20. veka, kada su izlazile u tiražu više od  sedam hiljada primeraka, a segmenti iz njih  objavljivani su i u inostranoj štampi.

Tokom Drugog svetskog rata one dobijaju drugačiju upotrebnu vrednost i postaju klasični dnevni list, a izlazile su od aprila do juna 1941. godine.

„Okupator se opredelio za njih jer je njihova redakcija bila malobrojna i mogli su što pre da krenu sa radom, a drugi razlog je da se ne obnavljajuu dnevni listovi poput Politike, Vremena, Pravde, koji su u očima okupatora bili kompromitovani i koji nisu bili nastrojeni novom poretku”, istakao je Ristanović.

On je dodao da su Opštinske novine izašle iz štamparskih presa 1942. godine, ali u ovom peridou su izlazile kao običan Službeni list, gde su se štampale samo službene odluke gradskih vlasti.

U Opštinskim novinama, po rečima višeg naučnog saradnika u Institutu za noviju istoriju Srbije Aleksandra Stojanovića, tekstove su objavljivali ljudi najrazličitijeg društvenog porekla, statusa, obrazovanja, ali ono što im je bilo zajedničko je akademski pristup obradi predmeta kojim se bave, što je učinilo uređivačku politiku ovih novina neponovljivom.

Opštinske novine su do 1913. godine izlazile jednom nedeljeno, a u periodu od 1932. godine do 1941. godine uporedo je izlazio časopis i nedeljne novine pod istim naslovom.

Video: UNS

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi