Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  UNCG: Bečić na potezu, raspisati konkurs za nove članove savjeta RTCG
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

11. 01. 2021.

Izvor: uncg.me

UNCG: Bečić na potezu, raspisati konkurs za nove članove savjeta RTCG

Udruženje novinara Crne Gore (UNCG) poziva predsjednika Skupštine Aleksu Bečić, da u skladu sa svojim ovlaštenjima, raspiše konkurs za izbor članova Savjeta Radio Televizije Crne Gore, tokom januara. On je i to najavio u nedavnom razgovoru sa novinarima.

Zakon o Nacionalnom javnom emiteru Radio i televizije Crne Gore je usvojen prošlog ljeta i nema uporušte u aktuelnom ponašanju Savjeta i rukovodstva  RTV CG.

Pomenuti Zakon napisan je tako da bude kamen o vratu demokratskim procesima jer, nemoguće je smjeniti najodgovornije ljude iz Savjeta RTV CG zbog nesavesnog i nezakonitog rada.

Tadašnji parlament u kojem je DPS imao većinu, uspeo je da zaštiti svoje udarno oružje, poganu i neobjektivnu, jednostranu i neprofesionalnu RTV CG, tako što je usvojio normu članu 45, prema kojoj Skupština razrješava člana Savjeta ako:

1) se utvrdi da je prilikom imenovanja dao o sebi netačne podatke ili je propustio da iznese podatke i okolnosti koji su bitni za imenovanje;

2) ne prisustvuje sjednicama Savjeta u periodu dužem od šest mjeseci;

3) je u toku trajanja mandata nastupila neka od okolnosti iz člana 29 ovog zakona;

4) zbog bolesti, na osnovu nalaza nadležne zdravstvene ustanove, nije u mogućnosti da obavlja dužnost člana Savjeta u periodu dužem od šest mjeseci.

Odmah je uočljiv izostanak nezakonitog i nesavesnog rada kao razloga za razrešenje. Taj razlog je predviđen u gotovom svim drugim organima i tjelima čak iza  članove Sudkog savjeta!

Legitimno je pravo da usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakon o Nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore i propiše i nezakonit i nesavestan rad kao razlog za razrešenje.

Ima i onih stručnjaka iz oblasti ustavnog prava i evropskog prava ljudskih prava koji savetuju Skupštini Crne Gore postupak razrješenja člana Savjeta po osnovu direktne, neposredne primjene Ustava Crne Gore.

Ustav Crne Gore propisuje zabranu izazivanja mržnje, člana 7, kojom se zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu.

Ustav Crne Gore propisuje i zabranu diskriminacije, kroz član 8, u kojem se sitiče da je zabranjena svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu.

U borbi protiv diskiriminacije Ustav daje pravo na uvođenje posebnih mera koji su usmjereni na stvaranje uslova za ostvarivanje nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti i zaštite lica koja su po bilo kom osnovu u nejednakom položaju.

Za ovu neposrednu tj. direktnu primenu Ustava Crne Gore od značaja je član 10, koji propisuje Granice sloboda i to na sledeći način:
„U Crnoj Gori slobodno je sve što Ustavom i zakonom nije zabranjeno. Svako je obavezan da se pridržava Ustava i zakona.“

Činjenica da  članovi Savjeta RTV CG, generalni direktor i glavni odgvorni urednik nemilice krše pomenute ustavne norme, to Skupština Crne Gore ima legalno i legitimno ovlašćenje i pravo da smeni članove Savjeta RTV Crne Gore i generalnog direktora zbog izazivanja mržnje, diskriminacije i prekoreačenja granica sloboda. 

Bilo bi legitimno i legalno uspostavaljanje narušenog ustavnog i pravnog poretka i sa aspekta evropskog prava ljudskih prava.

Sada su Skupština Crne Gore i parlementarna većina na potezu jer, u suprotnom sa ovakvim RTV CG ne mogu se nadati ničem dobrom, a pogotovo ne uspostavi demokratije, pravne države i sigurnosti!

Pravo da predlože uvođenje posebnih mera i razrešenja u Savjetu RTVCG po hitnom postupku imaju Vlada, ali i poslanici! Čist mazohizam je trpeti postojeće stanje stvari! Krajnje je vrijeme za povlačanje zakonskih poteza u rješavanju agonije u medijskom nebu Crne Gore koji stvara RTV CG.

Predsjednik Tihomir Burzanović

Generalni sekretar Ivan Milošević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi