Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Kome i zašto smeta neovisna istraga o seksualnom uznemiravanju na HRT-u?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

04. 02. 2021.

Izvor: HND

Kome i zašto smeta neovisna istraga o seksualnom uznemiravanju na HRT-u?

Pozivamo žrtve da ne šute, to nije njihova sramota, to nije vaša sramota.

Dajemo punu potporu našim kolegicama i kolegama i pružit ćemo im svu moguću potporu ako se odluče na prijavu, poručila je predsjednica Ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji Sanja Mikleušević Pavić na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske s koje su upozorili na dubiozne poteze i poruke vodstva Hrvatske radiotelevizije nakon serije tekstova objavljenih u tjedniku Nacional iz kojih je vidljivo sustavno toleriranje seksualnog uznemiravanja novinarki koje su to zlodjelo prijavile.

Smatramo kako je i u ovom slučaju izostala primjerena reakcija vodstva HRT-a, ne samo oko naše inicijative za osnivanjem neovisnog povjerenstva, nego i za razgovorom, istaknuto je na konferenciji na kojoj je govorio i potpredsjednik HND-a Goran Gazdek te predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever.

Mikleušević Pavić je istaknula kako je duboko uznemirujuće priopćenje HRT-a u kojem komentira navode iz Nacionala, ali ih ne demantira, da se to sve radi jer HRT-u raste gledanost.

– Kazimir Bačić ne pokazuje ni minimalnu razinu solidarnosti i razumijevanja prema kolegicama, kao ni cijela uprava, kada u istu prostoriju stavljaju žrtvu i zlostavljača. Ravnatelju programa Renatu Kuniću nije jasno što je nemoralna ponuda i poziva ih da to sami riješe. Prijaviteljica nije dobila izvještaj o istrazi koju je glavni ravnatelj navodno proveo, nego je to saznala iz medija. Na HRT-u je protokol istrage da se suoče prijaviteljica i prijavljeni – kazala je.

– „Nisi zdrava, imaš ozbiljan problem“, ravnatelj drugom ravnatelju kaže nemoj se opravdavati, a ni žene koje su bile na tom sastanku ne reagiraju, upozorila je Mikleušević Pavić na način kako HRT „istražuje“ prijave o seksualnom uznemiravanju te je pitala: „Gospodine Bačiću, kome i zašto smeta neovisno povjerenstvo i temeljita i ozbiljna istraga?“ Dodala je kako vodstvo HRT-a želi slučaj gurnuti pod tepih iako je duh izašao iz boce. Pozvala je Vladu te Ministarstvo kulture i medija da se pozabave ovim slučajem, a nadležne saborske odbore da održe hitnu sjednicu o stanju na HRT-u, ali ne samo o ovom slučaju, nego i o gašenju HRT-ova dopisništva u Sisku te kvaliteti programa i cenzuri.

Maja Sever je objasnila kako su SNH i HND od glavnog ravnatelja HRT-a tražili uspostavljanje anonimnog sustava prijava koji štiti žrtvu, ali su odbijeni, i ne samo oni, nego je odbijen i Nadzorni odbor HRT-a.-

Postojeći sustav ne funkcionira. Nitko ne kaže da pravilnici nisu implementirani u sustav, ali stvar je u tome da je praksa pokazala kako takav sustav i pravilnici ne štite žrtvu. U dva slučaja s kojima smo upoznati želimo upozoriti na jednu stvar: sustav nije dobar, jasno je vidljivo da ne funkcionira, žrtva nije zaštićena do kraja postupka, koji mora biti neovisan, transparentan i nepristran, a sustav je takav da ravnatelj provodi postupak po prijavi protiv najbližeg suradnika, kojeg je sam izabrao. Tražimo nadogradnju i poboljšanje sustava, rekla je Sever.

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek pozvao je novinarke i novinare da se pozabave temama seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja u našem društvu jer je vidljivo kako je riječ o velikom problemu o kojem se očito ne govori dovoljno. Upozorio je i na dvostruka mjerila na HRT-u.

– Sjetimo se kako su se ponijeli u slučaju Hrvoja Zovka, kojem su u manje od jednog dana nakon svađe i neistinite prijave glavne urednice Informativnog medijskog servisa Katarine Periše Čakarun dali otkaz i još podnijeli tri tužbe protiv njega zbog povrede ugleda i časti jer je Zovko progovorio o cenzuri na HRT-u. Sve laži o nasilničkom ponašanju Hrvoja Zovka odbačene su u dvije presude, a ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i dalje govori o Zovku kao o osobi koja je zaslužila otkaz zbog neprimjerenog ponašanja. I dalje tvrde da nema cenzure na HRT-u iako postoje pravomoćne presude koje potvrđuju da cenzura na HRT-u postoji. HND smatra kako vodstvo HRT-a zbog svega ovoga mora otići, rekao je Gazdek.

Maja Sever upozorila da se Sindikatu i HND-u javlja mnogo ljudi koji su bili suočeni s nekim oblikom uznemiravanja na HRT-u, a u strahu su od odmazde i otkaza.

– Nitko u našem društvu ne smije biti uznemiravan, zlostavljan i izložen seksualnim aluzijama i napastovanju. Postoje pravila ponašanja i želim poslati poruku svim kolegicama i kolegama da se zajedno borimo za poboljšanje sustava, transparentnost i mogućnost anonimne prijave. Mi smo tu za vas. Možemo ponuditi podršku, ohrabrenje i stručnu i pravnu pomoć. Znate kanale kojima nam se možete obratiti. Znajte da smo tu za vas i nećemo vas ostaviti, zaključila je Sever.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi