Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Predlozi Udruženja novinara Crne Gore za izradu Medijske strategije Vlade Crne Gore do 2025. godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

08. 03. 2021.

Izvor: UNCG

Predlozi Udruženja novinara Crne Gore za izradu Medijske strategije Vlade Crne Gore do 2025. godine

Udruženje novinara Crne Gore je zainteresovano da aktivno učestvuje u izradi Medijske strategije Vlade Crne Gore 2021-2025. koja se po prvi put izrađuje za oblast medija u Crnoj Gori.

Novinarstvo u CG se nalazi na raskrsnici, opterećeno svim boljkama koje more cjelokupno naše društvo. Mnogi kažu da novinarstva više i nema, da su društvene mreže ugrozile ono što se podrazumijevalo pod novinarstvom kao zanatom. Medijska strategija treba da omogući najširi mogući dijalog zainteresovanih koji se bave informisanjem javnosti, medija i odredi jasnu politiku Vlade u odnosu na to pitanje.

Izlazimo iz perioda 30 godina vlasti jedne partije, što jeste uticalo da mnogi novinari, iz raznoraznih motiva, potraže utičište pod partijskim skutima. Taj problem da se novinari vezuju za političke partije, dva politička nepomirljiva bloka, kod nas je, evidentan. To je isisavalo svu srž novinarstva, pogotovo, u medijima nakolnjenim vlastima.….Možda je tu sad šansa da se i ovom stretegijom predvidi neko vladino tijelo koje bi radilo na prevazilaženju očigledne polarizacije.

Šta novinari mogu da očekuju od Medijske strategije? Novinarima treba obezbijediti bolju zaštitu kako bi mogli da slobodno rade svoj posao, bez bojazni za svoj život. Valjalo bi razmotriti ideju da novinari imaju status Službenog lica. Valjalo bi i u Krivičnom zakonu predvidjeti da je napad na novinara krivično djelo. Imali smo u Crnoj Gori na desetine napada na novinare koji nikada nijesu rasvijetljeni.

Valjalo bi da svi novinari koji rade u crnogorskim medijima, bilo državnim ili privatnim, potpišu Kolektivni ugovor koji bi ih štitio, jer mnogi, pogotovo početnici, rade bez ikakvih ugovora.

Da se urade analize i identifikuju pritisci na medije koji mogu da ugroze njihov integritet i nezavisnost.

Strategijom bi valjalo omogućiti da javnost identifikuje medijske kompanije koje novac dobijaju iz državnih fondova, ali i da se utvrdi ko su njihovi vlasnici. Da se jasno kaže kako se dijeli državni novac medijima, koji mediji su oslobojeni plaćanja poreza i o kojim je svotama riječ.

Valjalo bi Mijenjati Zakon o medijima i zbog način nadzora na internetskim publikacijama (portalima), kao i dijele oko statusa medija u Crnoj Gori

Zakon o RTCG valja mijenjati kako bi Savjet te kuće imao više ovlašćenja. Transformacija RTCG iz državnog u javni servis nije potpuna.  I sa tim  promjenama uskladiti Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Aktuelni propisi u Crnoj Gori ne prate u dovoljnoj mjeri tehnološke promjene.

Medijska strategija bi trebalo da omogući da novinari budu bezbjedniji, javni medijski servisi nezavisniji, sistem sufinansiranja medijskih sadržaja unaprijeđen, a lokalni i regionalni mediji održivi.

Za Udruženje novinara Crne Gore

Boban Novović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi