Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Zbog verbalnog napada na novinarku N1: BH novinari, zaustaviti targetiranje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

10. 05. 2022.

Autor: N1 BiH Izvor: ba.n1info.com

Zbog verbalnog napada na novinarku N1: BH novinari, zaustaviti targetiranje

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju jučerašnji verbalni napad predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića na Snežanu Mitrović, novinarku N1 televizije iz Banje Luke.

Na pitanje novinarke da li poput Mirka Šarovića posjeduje nekretnine u Beogradu, ili poput nekih državljana BiH u Dubaiju, predsjednik DNS-a verbalno je napao novinarku N1 i počeo spominjati njenu porodicu, navodeći da je brat novinarke portparol u stranci čiji članovi imaju nekretnine u Dubaiju. Nakon što su prisutni novinari iz drugih medija reagovali i stali u zaštitu kolegice, Nešić se izvinio, ali ipak nije prestajao sa napadanjem novinarke Mitrović, atakujući na njenu privatnost i lični integritet.

Ovo je još jedan u nizu verbalnih napada bh političara na novinare i novinarke u posljednjih nekoliko mjeseci u kojima se predstavnici medija nastoje diskreditirati i poniziti na ličnoj osnovi. Zabrinjavajuće je da politički lideri i predstavnici institucija vlasti na novinarska pitanja odgovaraju verbalnim nasiljem, uvredama i nipodaštavanjem, a posebno je alarmantna činjenica da su na njihovoj meti sve češće novinarke.

Upravni odbor BH novinara još jednom podsjeća političare i sve druge javne zvaničnike da je njihovo pravo da ne odgovaraju na pitanja novinara ukoliko to ne žele, iz bilo kojeg razloga. Međutim, pokušaji diskreditacije i narušavanja ličnog i profesionalnog digniteta novinara i novinarki nikako ne mogu biti politički „argument“ ili zamjena za odgovore na novinarska pitanja od značaja za javnost!

Skrećemo također pažnju na nedavnu javnu reakciju Upravnog odbora BH novinara zbog neprimjerenog ponašanja predstavnika vlasti u Sarajevu koji su se na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju radi toga što su žene. Prema podacima Linije za pomoć novinarima, u posljednje tri godine registrovano je blizu 70 napada i prijetnji novinarkama u BiH. Taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, a alarmantno je da su među napadačima u skoro polovini slučajeva političari i drugi javni zvaničnici, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari – Linija za pomoć novinarima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi