Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Na novinarskom zadatku preminuo fotoreporter Cropixa i Jutarnjeg lista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

19. 05. 2022.

Autor: Katarina Knežević Izvor: telegram.hr

Na novinarskom zadatku preminuo fotoreporter Cropixa i Jutarnjeg lista

Izvještavao je kao fotograf i novinar iz ratova u Afganistanu, Srbiji-Kosovu, Libiji, Libanonu, Siriji, Krimu i Ukrajini

Fotoreporter Srđan Vrančić Vrana preminuo je u pedeset sedmoj godini života, na novinarskom zadatku kod mjesta Molunat u Konavlima, javlja Hrvatsko novinarsko društvo. Tamo je ronio u sklopu istraživačko-novinarskog projekta proučavanja podmorja Scuba Skener.

Fotografijom se aktivno bavio od 1979. godine. Najviše se bavio reporterskom, sportskom i političkom fotografijom, a svoje prve radove prezentirao je početkom 1980-tih u omladinskom listu “Val”. Vrančić je bio i jedan od osnivača Jutarnjeg lista.

Tamo je pet godina bio urednik fotografije, a zadnjih godina je radio u Foto-news agenciji Cropix. Za potrebe izdanja EPH, odnosno Hanza media, izvještavao je kao fotograf i novinar iz ratova u Afganistanu, Srbiji-Kosovu, Libiji, Libanonu, Siriji, Krimu i Ukrajini. Izvještavao je i s nemira u Pragu i s prosvjeda u Istanbulu.

Njegove fotografije dio su postave nekoliko muzeja

Osim toga, bio je izvjestitelj s velikih sportskih događaja poput olimpijade u Torinu, svjetskih i europskih prvenstva u nogometu, natjecanja u svjetskom kupu i svjetskih prvenstava u skijanju, s utrka F1 i mnogih drugih događaja. Njegove su fotografije, javlja HND, dijelom postave u nekoliko muzeja. U Muzeju grada Rijeke, Muzeju ratne fotografije u Zagrebu te u Hrvatskom školskom muzeju.

Od kraja osamdesetih, hobi mu je bila i podvodna fotografija, a aktivnu sportsku ulogu u Hrvatskom ronilačkom savezu započeo je 2014. godine. Tako je 2017. osvojio Prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Bio je i sudionik ekskluzivnog finalnog natjecanja UWPM u Egiptu 2018.

Na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques), na Tenerifima 2019. godine je kao član hrvatske reprezentacije osvojio srebrnu medalju. Pojedinačno je bio četvrti. pobijedio je u hrvatskom dijelu Underwater Photo Marathona 2020. godine dok je u međunarodnom zauzeo 11. mjesto.

Dobitnik nagrade najbolje sportske fotografije

Ove godine se kandidirao i za novinarsku nagradu Velebitska degenija, koju je dobio prije dvije godine za fotografiju bicikla kojeg izvlače s morskog dna. Dobitnik je i najbolje sportske fotografije Zbora fotoreportera za 2014. godinu.

Bio je angažiran kao dugogodišnji sindikalni povjerenik u Jutarnjem listu te je bio i jedan od autora Kolektivnog ugovora u tom dnevnom listu, prvog takve vrste potpisanog s privatnim izdavačem u hrvatskim medijima.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi