Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND: Vlada predlaže zakon opasnih namjera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

27. 09. 2023.

Izvor: www.hnd.hr

HND: Vlada predlaže zakon opasnih namjera

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog predloženog uvođenja novog kaznenog djela u Kazneni zakon, koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka.

Smatramo da ovakav prijedlog možemo nazvati i zakonom opasnih namjera jer predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarskoj profesiji i slobodnom novinarstvu.

Iako iz Ministarstva pravosuđa i uprave tvrde da je cilj prijedloga zaštita pretpostavke nedužnosti i prava na privatnost okrivljenika i drugih sudionika u postupku, teško je zanemariti da se ova promjena događa u vrlo osjetljivom političkom trenutku, neposredno prije superizborne 2024. godine. Takav kontekst izaziva sumnje da vlast koristi navedeno zakonsko rješenje kako bi zaustavila neugodno curenje informacija koje su od javnog interesa.

Iako su novinari izrijekom isključeni kao osobe koje bi ovakvim zakonom mogle kazneno odgovarati, evidentno je da će im biti onemogućeno ili barem otežano medijsko izvještavanje o kaznenim postupcima i procesuiranju politički izloženih osoba. Novinari i novinarke bi prihvaćanjem ovakvog prijedloga Kaznenog zakona bili dovedeni u situaciju da ih se pritišće da otkriju izvore, a s pravom se može postaviti i pitanje hoće li dolaziti do toga da se provjeravaju sve komunikacije naših kolega i kolegica kako bi se ustanovilo tko je prekršio zakon i odao podatke iz istrage.

Još jednom podsjećamo kako je inicijativa za uvođenje novog kaznenog djela krenula iz političkog vrha početkom ove godine, nakon što su objavljeni transkripti razgovora u slučaju Josipe Rimac, u kojima su spomenuti visoki dužnosnici vladajuće stranke. Tada je premijer Andrej Plenković najavio kako će curenje informacija postati kazneno djelo.

„Ovakve situacije da nam netko stvari iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički, selektirano, aranžirano ide van, čine političke probleme i cure, to se neće dogoditi jer će to biti kazneno djelo“, poručio je tada Plenković, najmoćnija politička figura u državi.

Građani Hrvatske trebaju biti svjesni da će primjena ovog zakona ozbiljno ograničiti medijsko izvještavanje o važnim aferama i na kraju ih lišiti informacija od javnog interesa. Ovakvo zakonsko rješenje predstavljalo bi novo iscrpljivanje i zastrašivanje novinara i medija, odnosno – kao i SLAPP – još jedan oblik zloporabe pravosuđa s ciljem ograničavanja slobode izvještavanja i prava javnosti da bude informirana o postupcima vlasti.

Za Izvršni odbor HND-a,

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Za SNH,

Maja Sever, predsjednica SNH

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi