Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Nove prijetnje novinarkama M portala, Gradske televizije, RTCG, novinarima i advokatima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

15. 12. 2023.

Izvor: M portal

Nove prijetnje novinarkama M portala, Gradske televizije, RTCG, novinarima i advokatima

Redakcija M portala je konstantno izložena prijetnjama od početka rada. Svaka od njih je stigla neposredno nakon što su nas funkcioneri bivše vlasti, predvođeni bivšim premijerom Dritanom Abazovićem i bivšim ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, targetirali kao navodne pripadnike, pa čak i vođe, jednog kriminalnog klana ili nas dovodili u vezu sa sumnjivim poslovima, zajedno sa kolegama iz Pobjede, Gradske televizije, E televizije, Antene M, Portala Analitika, portala CDM...

Svega nekoliko sati nakon što je bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić u Skupštini Crne Gore targetirao M portal i Pobjedu kao medije koji navodno utiču na izbor direktora Uprave policije Crne Gore, na mejl adresu urednice M portala Danice Nikolić stigla je nova prijetnja, ni manje ni više nego – silovanjem nje i njenih koleginica sa Gradske televizije Tamare Nikčević, Bojane Dabović, Mirke Dević i RTCG Slavice Kruščić Vasović, a pomenuti su i glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković i advokat Zoran Piperović.

Nikolić je i ovaj mejl sa prijetnjama prijavila Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, koje od 10. septembra 2022. godine vodi istragu o prijetnjama ubistvom koje su joj upućene sa iste mejl adrese.

„Obavještavam Vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici ovim povodom formiran predmet zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Predmet se nalazi u fazi izviđaja. Zbog zaštite interesa postupka, ne možemo dati više informacija“, odgovorio je jutros rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović, odgovarajući na pitanje M portala u kojoj je fazi istraga koja se vodi od 10. septembra 2022. zbog prijetnji smrću upućenih urednici M portala.

Redakcija M portala je konstantno izložena prijetnjama od početka rada. Svaka od njih je stigla neposredno nakon što su nas funkcioneri bivše vlasti, predvođeni bivšim premijerom Dritanom Abazovićem i bivšim ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, targetirali kao navodne pripadnike, pa čak i vođe, jednog kriminalnog klana ili nas dovodili u vezu sa sumnjivim poslovima, zajedno sa kolegama iz Pobjede, Gradske televizije, E televizije, Antene M, Portala Analitika, portala CDM…

Zbog toga smatramo da je riječ isključivo o politički motivisanim napadima, čija je namjera zastrašiti novinarke i novinare crnogorskih medija i spriječiti ih da u normalnim uslovima obavljaju svoje poslove.

S obzirom na to da već 16 mjeseci ODT izviđa ko upućuje prijetnje našoj redakciji, uprkos tome što je policija relativno brzo obavila svoj posao i prikupila dovoljno informacija, M portal će zatražiti sastanak sa nadležnima iz policije, tužilaštva i izvršne vlasti, čija je obaveza da novinarima obezbijede normalne uslove za rad. Kao i u ranijim slučajevima, o novim prijetnjama obavijestićemo međunarodne organizacije i ambasade.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi