Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Bosna i Hercegovina ne sme da postane jedina evropska država bez javnog servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

01. 02. 2024.

Izvor: EFJ, prevod: NUNS

Bosna i Hercegovina ne sme da postane jedina evropska država bez javnog servisa

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) suočena je sa katastrofalnim finansijskim poteškoćama i rizikom da bude zatvorena, zbog čega će 800 zaposlenih ostati bez posla, ako se ne postigne sporazum o finansiranju. Evropska i međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) apeluju na rukovodstvo BHRT-a i političare da hitno pronađu rešenje.

Državni javni emiter ostao je bez jedinog izvora prihoda, kada državno elektro-komunalno preduzeće Elektroprivreda nije naplatila TV pretplatu od građana uz januarske račune za struju. Ugovor sa Elektroprivredom BiH nije obnovljen prošlog decembra nakon spora oko ugovora sa upravom BHRT-a.

Finansijski problemi BHRT-a su dugotrajni. Zaposleni od 2015. godine ne primaju socijalne doprinose (penzijsko i zdravstveno osiguranje). Osim toga, od 2017. godine kršen je Zakon o javnom RTV sistemu sa Radio-televizijom Republike Srpske (RTRS), srpskim autonomnim entitetom Bosne i Hercegovine, koji nije davao BHRT odgovarajući deo poreza. Ovo je smanjilo raspoloživa sredstva stanice za 41 milion evra. Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine, javni servis drugog bosanskohercegovačkog entiteta, takođe duguje nacionalnom javnom servisu skoro 8 miliona evra. Sva ova dugovanja su predmet sudskih sporova.

Nezavisni sindikat radnika BHRT-a osuđuje nejednakost plata između uprave i zaposlenih, pri čemu novac poreskih obveznika nije pravilno raspoređen među radnicima BHRT-a. Postoje i problemi sa zastarelom opremom koju koriste uposlenici BHRT-a, od kojih je neka oprema stara preko 40 godina.

Nezavisni sindikat radnika BHRT-a upozorio je 30. januara da, ukoliko budu prinuđeni da koriste svoja zakonska prava, može doći do prekida u emitovanju programa i drugih telekomunikacionih usluga, te da državni i entitetski organi, te da će za to biti odgovorni državni i entitetski organi, kao i menadžment sva tri javna emitera.

U pitanju je i samo postojanje javnog servisa, ali i 800 zaposlenih.

IFJ i EFJ podržavaju sindikalne zahteve za hitnim postizanjem sporazuma, kao i za primenu pravednih plata, viših plata i boljih uslova rada. Sindikat dalje poziva finansijske inspekcije i tužioce da utvrde gde su završila sredstva zaposlenih i ko je odgovoran za bankrot BHRT-a, kako bi se kaznili oni koji su prekršili zakon.

„Osim što nam osam godina nisu uplaćivani doprinosi za sramotno niske plate, što se posebno negativno odražava na penzije, radnici BHRT-a nisu dobili deo decembarske plate, a sasvim je sigurno da nećemo ni primiti sledeću platu za januar. Radnici su u strahu za egzistenciju i život svojih porodica. Brinemo kako ćemo platiti kredite i preživeti. Sve što tražimo je da nam omoguće da budemo profesionalci, da radimo svoj posao i da za to budemo adekvatno plaćeni”, rekla je Neda Tadić, novinarka BHRT-a i članica Nezavisnog sindikata radnika BHRT-a.

Predsednica EFJ-a Maja Sever je dodala: „Bosna i Hercegovina bi mogla da postane jedina evropska država bez javnog servisa. Prošlo je mesec dana otkako je BHRT zvanično bez finansiranja, a političari se još uvek ne slažu oko rešenja. Moraju da shvate da je to vanredna situacija. Solidarni smo sa radnicima BHRT-a koji i dalje rade u ovoj teškoj situaciji.“

Predsednik IFJ-a Dominik Pradalije rekao je: „Mi stojimo uz radnike BHRT-a i pozivamo vladu da preduzme mere. U interesu javnosti je da dobije pristup jakim, kvalitativnim, nezavisnim javnim medijima i to ima cenu: pristojne plate za sve radnike i sigurnost posla.“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi