Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Hrvatska da bude primer srpskim novinarima: Veto na izjave trenera Rijeke dok se ne izvini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

09. 04. 2024.

Autor: N.M. Izvor: Danas

Hrvatska da bude primer srpskim novinarima: Veto na izjave trenera Rijeke dok se ne izvini

Sportski novinari u komšiluku pokazali jedinstvo i rešenost da omalovažavanju stanu na put.

Sportski radnici u Srbiji, ali i okruženju, često sebi daju za pravo da se neprofesionalno ponašaju prema medijima.

 Neretko je to i potcenjivački, a kada im se ne ide uz dlaku umeju i te kako da se naljute, pronađu kanale putem kojih jasno poručuju koliko im novinari i pomenuta profesija smetaju.

Sportska kultura, u tom smislu, gotovo da ne postoji, a jedan od razloga je verovatno manjak obrazovanja, nemanje neophodne širine, kao i samokritike.

S tim u vezi, sportskim novinarima u Srbiji trebalo bi da posluži kao primer potez kolega u Hrvatskoj koji su pokazali jedinstvo, rešeni da stanu na put pojedincima koji smatraju da je ponižavanje i ismevanje novinara najnormalnija stvar.

Jedan od takvih je Željko Sopić, trener Rijeke, koji je možda dobar taktičar i verovanto ove sezone uspešno vodi svoj tim (bori se za titulu) ali je i te kako neprofesionalan u ophođenju prema medijima.

Sportski novinari u našem komšiluku rešili su da ga bojkotuju, odnosno da ne prenose njegove izjave.

S tim u vezi, oglasiolo se Hrvatsko udruženje sportksi novinara.

– Otkad je krajem avgusta prošle godine preuzeo klupu Rijeke, Sopić je svojim izjavama često izlazio u prvi plan. Rade to gotovo svi treneri u današnje digitalno doba, u kojem su po opisu posla glavni komunikatori zbivanja, ali zbog svog ophođenja prema medijima, kao i prilično velike doze arogancije, brzo je prestao da bude simpatičan.

Još početkom decembra je, na primer, spočitao novinarima da ‘malo previše spominju Matjaža Keka’, a baš je slovenački stručnjak pokazao da je ne samo jedan od najboljih trenera koji su ikad radili u HNL, nego i pravi PR-majstor. Željko Sopić ne bi smeo da zaboravi da ljudi s mikrofonom preko puta njega samo rade svoj posao, kao što i on obavlja posao trenera. I da ne postoje glupa pitanja, već samo glupi odgovori. Molimo stoga ovim putem da se prema novinarima ponaša korektno i s poštovanjem, kao što se i oni prema njemu ponašaju – navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik HZSN Jura Ozmec.

Kada je na narednoj konferenciji upitan za saopštenje HZSN, Sopić je kratko odgovorio:

– Tri noći ne spavam zbog toga.

Zbog toga je udruženje donelo odluku da faktički bojkotuje trenera trenutnog lidera u prvenstvu Hrvatske.

– Izjave Željka Sopića, trenera Rijeke, ne objavljujemo dok ne počne pristojno da se ponaša prema novinarima, dakle sve dok se ne izvini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi