Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND osuđuje pretnju smrću upućenu novinarki Nataši Božić Šarić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

14. 12. 2017.

Izvor: Safe Journalists, NUNS

HND osuđuje pretnju smrću upućenu novinarki Nataši Božić Šarić

HND najoštrije osuđuje uvrede i pretnju smrću upućenu kolegici Nataši Božić Šarić koje je nakon televizijske emisije koju vodi nedjeljom dobila putem društvenih mreža. Kolegica Božić Šarić pretnje je prijavila policiji, a HND od nadležnih tela traži da hitno pronađu i kazne autora pretnje.

Kao što je sama izvestila, o čemu su pisali i mediji, nakon emisije TNT na televiziji N1, u kojoj se razgovaralo o nedeljnim događajima kolegici Božić Šarić je stigla pretnja – “tebi treba glavu odsjeć mamicu vam lopovsku”. Pretpostavka je da je razlog pretnji razgovor o generalu Slobodanu Praljku te njeno pitanje treba li mu oduzeti odličja.

Reč je o nastavku niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju pretnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubistva.

HND je u poslednjih nekoliko godina zabeležilo 40 slučajeva pretnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionisano ili su sudski procesi u toku. Reč je uglavnom o slučajevima u kojima napadači nisu krili identitet. U svim ostalim slučajevima HND ni napadnuti novinari lično ne dobijaju nikakve informacije o toku istraga pa čak ni jesu li u nekim slučajevima istrage uopšte pokrenute.

O ovom, kao i o svakom dosadašnjem pojedinačnom slučaju, obaveštavamo hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda te tražimo hitno i učinkovito postupanje nadležnih hrvatskih institucija.

Još jednom ponavljamo, a radićemo to i ubuduće, da ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare reše. Štaviše, deo političara svojim postupcima dodatno vređa novinare i odobrava napade na novinare što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi