Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  107 godina Hrvatskog novinarskog društva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

19. 12. 2017.

Izvor: HND

107 godina Hrvatskog novinarskog društva

Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine i jedno je od najstarijih profesionalnih udruženja u Hrvatskoj. Uz ovu obljetnicu članovima HND-a i svima ostalima želimo ugodne predstojeće blagdane i sve najbolje u 2018. godini.

Među tridesetak osnivača našla su se velika imena hrvatske književnosti i novinarstva kao što su Antun Gustav Matoš, Marija Jurić Zagorka, Milivoj Dežman i Milan Grlović, koji je ujedno bio i prvi predsjednik HND-a.

U tom ranom periodu do Prvoga svjetskog rata Hrvatsko novinarsko društvo brinulo se o slobodi izražavanja i novinarstva, što je ostalo poslanje Društva do danas. U tom razdoblju, kao i kasnije, često je dolazilo do sukoba s vlastima, koje su, kao i uvijek, htjele kontrolirati ono o čemu se piše i što se piše. Istovremeno je Društvo brinulo o materijalnom položaju novinara, ratovalo s poslodavcima i pritiskalo vlast da donosi pravedne socijalne zakone.

Početkom Prvog svjetskog rata rad Društva je obustavljen, ali je u listopadu 1917. obnovljen. Godine 1921. Društvo je ukinuto, njegovo članstvo je ustrojeno kao Sekcija Zagreb Jugoslavenskog novinarskog udruženja, ali je očuvana organizacijska i financijska samostalnost. U međuratnom razdoblju Društvo je usredotočeno na socijalne prilike članstva te je u tu svrhu 1930. dovršena Zakladna zgrada Novinarski dom, koju je projektirao Bruno Bauer. U lipnju 1940. Skupština je promijenila ime udruge u Novinarsko društvo Banovine Hrvatske. Uspostavljanjem NDH Društvo je stavljeno pod kontrolu režima, te mu je ukinuta dotadašnja samostalnost. 

U svibnju 1945. osnovano je Društvo novinara NR Hrvatske kao organizacijski samostalan dio Saveza novinara Jugoslavije. Od 1954. nosilo je naziv Društvo novinara Hrvatske. Za vrijeme Jugoslavije novinari su bili kategorizirani kao "društveno-politički radnici", a režim je nadzirao elektroničke i tiskane medije.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. Skupština Društva promijenila je Statut i vratila izvorno ime, a Deklaracijom 1992. proglasila ništavnima odluke Suda časti za novinare koji su iz političkih razloga isključeni iz novinarske organizacije. Od 1992. godine HND je član Međunarodne federacije novinara (IFJ), a Društvu je vraćena i zgrada Novinarskog doma. Predsjednici Društva u samostalnoj Hrvatskoj bili su Ante Gavranović (1991.-1995.), Jagoda Vukušić (1995.-1999.), Dragutin Lučić (1999.-2007.), Zdenko Duka (2007.-2015.) i Saša Leković (od 2015.).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi