Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Hrvatska javna televizija tuži nacionalno udruženje novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

09. 01. 2019.

Autor: Il Piccolo/ Giovanni Vale Izvor: HND

Hrvatska javna televizija tuži nacionalno udruženje novinara

Hrvatska radiotelevizija tuži nacionalno udruženje novinara. Između Božića i Nove godine HRT je od Hrvatskog novinarskog društva, udruge osnovane 1910. godine, te od dvoje HND-ovih predstavnika zatražio isplatu ukupno 500.000 (oko 70.000 eura) zbog "nanošenja štete časti i ugledu".

Predmet tužbe je objava priopćenja na službenim stranicama HND-a, i to od rujna prošle godine. Objavu je potpisala Sanja Mikleušević Pavić, odgovorna osoba unutar HND-a za pitanja nacionalne TV-kuće. Također, tužba se referira i na nekoliko službenih izjava predsjednika HND-a Hrvoja Zovka. Objavljeni tekst,  kao i Zovkove izjave, kritiziraju HRT vezano uz određene uredničke odluke te skreću pozornost na moguću upletenost urednika u skandal oko preprodaje ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo, koje su bile rezervirane za HRT.

Međutim, teško da bi ovi tekstovi mogli predstavljati razlog za klevetu tešku 70.000 eura pa su pravni potezi HRT-a izazvali nevjericu. Slovenska europarlamentarka Tanja Fajon na Tviteru je objavila: „Razočarana sam i šokirana još jednim neprihvatljivim napadom na slobodu izražavanja. Ovaj put u Hrvatskoj.“ Regionalna platforma za slobodu izražavanja i sigurnost novinara u regiji Balkana (mreža koja ima 8000 članova) pozvala je HRT „na povlačenje vlastite tužbe“ te da „prestane maltretirati predstavnike HND-a zato što je takvo ponašanje neprihvatljivo i nedostojno jedne javne televizijske kuće“. Štoviše, „to se ne može tolerirati u jednoj članici Europske unije“.

HND pak skreće pažnju na činjenicu da je HRT posljednjih mjeseci podnio oko 20 tužbi protiv osam različitih medija, a uvijek zbog članaka koji se kritički osvrću baš na rad HRT-a. „To je jasan primjer cenzure“, komentar je HND-a. Sukob između HRT-a i HND-a smješten je u širi kontekst krize same nacionalne televizijske kuće. U vrijeme vlade Tihomira Oreškovića 2016. godine oko 80 urednika i glavnih urednika na HRT-u smijenjeno je u samo nekoliko dana, a od tada se otkazi multipliciraju, jednako kao i interne optužbe samih zaposlenika za cenzuru.

Sam predsjednik HND-a Hrvoje Zovko prošlog je rujna dobio otkaz nakon što je prijavio određene unutarnje pritiske. Brojni novinari napuštaju HRT i nastavljaju svoj rad na privatnim TV-kućama.

„Zaposlenici su prestrašeni, jer ova događanja smatraju pokušajem zastrašivanja svih onih koji rade na HRT-u“, komentira Maja Sever, predsjednica Podružnice Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u. U posljednjih osam mjeseci, kako kaže Sever, broj HRT-ovih novinara upisanih u Sindikat porastao je sa 170 na 370 (od ukupno 500 novinara zaposlenih na HRT-u), što je znak rastuće zabrinutosti.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi