Naslovna  |  Aktuelno  |  Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)  |  Radisav Rodić ne planira da vrati dug od 50 miliona dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sukob: Informer i Kurir vs Blic i Alo (2014)

18. 11. 2012.

Autor: Danijela Nišavić Izvor: Blic

Radisav Rodić ne planira da vrati dug od 50 miliona dinara

Uprkos pravosnažnoj presudi od 27. jula 2011, po kome je osuđen na dve godine zatvora jer je oštetio Komercijalnu banku za 48,9 miliona dinara, Radisav Rodić, osnivač i vlasnik „Kurira”, nije vratio ni dinar nezakonito prisvojenog novca banci, iako je to morao da učini jer se obavezao na osnovu sporazumu o priznanju krivice.

Sa tužilaštvom je Rodić 5. aprila 2011. postigao sporazum o priznanju krivice, a da zauzvrat bude osuđen na dve godine zatvora i da plati oštećenoj Komercijalnoj banci 48,9 miliona dinara, kao i sudske troškove. Do danas, kako saznajemo, taj dug, iako je morao po pravosnažnoj presudi, nije vratio. Uz to, dobio je i šest godina zabrane svih dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje i upravljanje tuđom imovinom.

Rodić je samo Komercijalnu banku oštetio za dva kredita. Prvi je uzeo 1. marta 2001. preko preduzeća „Manami”, i to 1.035.658 maraka, sa periodom otplate od pet godina, da bi osavremenio redakciju „Glasa javnosti”.

Preduzeće „Manami” je potpisalo ugovor sa Komercijalnom bankom kojim je odobren kredit od 31.594 dinara, sa periodom odlaganja otplate do 30. juna 2002. godine. Međutim, 15. januara „Manami” je promenio ime u „ABC produkt”.

Rodić je priznao da je 1. aprila 2002. svu imovinu „ABC produkta” prebacio na svoje drugo preduzeće - NIP „Glas”. Na taj način je „ABC produkt” ostao bez imovine, a Komercijalna banka nije mogla da se obešteti za višemilionski kredit koji je odobrila.

Od ukupne sume, banka je uspela da naplati 5.466.235 dinara, a Rodić je priznao da je nezakonito stekao 26.082.810 dinara.

Ali tu nije kraj.

Priznao je i da je na sličan način uzeo još jedan kredit i tako nezakonito stekao 22.866.192 dinara. Sud je tad utvrdio da je Radisav Rodić svojim uticajem u Komercijalnoj banci obezbedio odobravanje dugoročnog kredita preduzeću „Veko inžinjering” iako to preduzeće nije ispunjavalo uslove za dobijanje kredita, u kome se kao razlog za odobravanje navodi kupovina nepokretnosti u Višnjičkoj ulici u Beogradu.

U presudi stoji da je Radisav Rodić kriv jer je od 1. marta 2001. do 20. jula 2005. godine u Beogradu, kao osnivač i vlasnik preduzeća „Glas javnosti”, „Manami” osnivač i direktor preduzeća “‚Ronako” i osnivač i vlasnik preduzeća ABC produkt, NIP Glas i Belege, koja posluju u okviru sistema preduzeća Rodića, iskoristio svoj položaj u nameri da sebi pribavi protivrapvnu imovinsku korist pri čemu je bio uračunljiv i svestan svog dela.

Inače, na ročištu sud je izvršio uvid u dokazni materijal priložen uz spis i utvrdio da postoje i drugi dokazi koji potkrepljuju priznanje krivice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi