Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Blic“, „Politika“ i „Novosti“ nisu prekršili Kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

29. 12. 2011.

„Blic“, „Politika“ i „Novosti“ nisu prekršili Kodeks

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da listovi „Blic“, „Politika“ i „Večernje novosti“ nisu prekršili odredbe Kodeksa novinara Srbije u izveštavanju o smeni direktora KBC „Bežanijska kosa“.

Komisija je na sednici održanoj 15. decembra donela odluku kojom se odbija žalba Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“ i odlučila da listovi „Blic“, „Politika“ i „Večernje novosti“, objavljivanjem tekstova o smeni direktora KBC „Bežanijska kosa“, iz jula meseca, nisu prekršili odredbe Kodeksa novinara.

Podnosilac žalbe smatrao je da je tekstovima - "Lekari traže smenu direktora u KBC Bežanijska kosa" („Blic“, 5. jul 2011); "Doktori smenjuju direktora" („Novosti“ 6. jul 2011) i "Odluka o direktoru KBC Bežanijska kosa u rukama gradskih odbornika" („Politika“, 6. jul 2011) – povređen Kodeks novinara Srbije Srbije jer se stiče utisak da je „neznatna grupa lekara koja očigledno ima pristup određenim dnevnim listovima radi plasiranja netačnih i nepotpunih informacija, objavljivanjem ovakvih tekstova, zajednički pokušala da izvrši pritisak i utiče i na javno mnjenje i na gradsku skupštinu, kako bi se izazvala smena dirketora KBC Bežanijska Kosa, za šta ne postoje razlozi“.

Većina članova Komisije smatrala je da to što kasnije nije objavljeno da direktor nije smenjen ne vodi zaključku da je navednim tekstovima prekršen Kodeks novinara Srbije jer, kako je ocenjeno, novinari su u trenutku objavljivanja tekstova, na osnovu informacija iz svojih izvora, imali razloga da veruju da će do smene doći.

Odluka nije doneta jednoglasno jer su članovi Komisije - Petar Jeremić i Zoran Ivošević, smatrali da je reč o nedovršenim informacijama i da je trebalo objaviti da do najavljene smene direktora KBC „Bežanijska kosa“ ipak nije došlo.

Takođe, Tamara Skroza i Filip Švarm smatrali su da je "Politika" povredila Kodeks objavljivanjem komentara čitaoca na veb sajtu kojim se dovodi u vezu smrt pacijenta sa neispravnošću skenera u KBC "Bežanijska kosa" .

Komisija za žalbe Saveta za štampu radila je u sastavu: Miljenko Dereta, Ljiljana Smajlović, Petar Jeremić, Stojan Marković, Nebojša Spaić, Božo Prelević, Zoran Ivošević, Tamara Skroza, Slaviša Lekić i Filip Švarm.

Od početka rada Komisije, sredinom septembra, pet žalbi je rešeno, od čega je samo u jednoj konstatovana povreda Kodeksa. Postupak po dve žalbe je u toku, dok je preko 20 žalbi odbačeno jer nisu ispunjavale uslove za razmatranje.

U nadležnosti Saveta za štampu je 66 štampanih medija, što predstavlja 85% štampanog tiraža svih novina u Srbiji.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi