Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  ANEM zahteva da RRA donese akt za regulisanje pravila o oglašavanju i sponzorstvu na radiju i televiziji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

13. 01. 2012.

ANEM zahteva da RRA donese akt za regulisanje pravila o oglašavanju i sponzorstvu na radiju i televiziji

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) uputila je 30. decembra 2011. dopis u kome poziva RRA da na osnovu svojih ovlašćenja donese akt kojim će nedovoljno precizne odredbe Zakona o oglašavanju, a odnose se na oglašavanje i sponzorstvo na televiziji i radiju, biti jasnije definisane.

Prema mišljenju ANEM-a mnogi prekršaji Zakona o oglašavanju proizilaze iz različitog shvatanja pravila i različite klasifikacije emisija i programa od strane RRA i emitera.

ANEM očekuje da RRA odgovarajućim aktom definiše pojmove "jednog punog sata emitovanog programa" i "dnevno emitovanog programa" zbog mogućnosti njihovog različitog tumačenja; zatim da definiše uslove za prepoznatljivo odvajanje blokova oglasnih poruka i poruka TV prodaje od ostalih programskih sadržaja zvukom i slikom; da bliže odredi uslove za oglašavanje tokom prenosa sportskih događaja koji nemaju pauze kao i uslove za nove oglašivačke tehnike koje nisu izričito regulisane ni Zakonom o oglašavanju, ni Evropskom konvencijom o prekograničnoj televiziji, kao što su podela ekrana ili virtuelno sponzorstvo; da bliže odredi smisao i domašaj pojma neposrednog oglašavanja prodaje, kupovine ili iznajmljivanja proizvoda i usluga sponzora ili trećeg lica, odnosno posebnog upućivanja na te proizvode i usluge u sponzorisanim programima.

Takođe ANEM smatra da je neophodno urediti i pitanje umetanja oglasnih poruka specifično namenjenih gledaocima u Srbiji, u strane kablovske i satelitske kanale dostupne u domaćoj kablovskoj i satelitskoj DTH ponudi.

ANEM je spreman da pruži svu neophodnu podršku Republičkoj radiodifuznoj agenciji, kako bi se ova pitanja, koja su u mnogome razlog što se u Srbiji vodi više stotina prekršajnih postupaka protiv emitera, rešila na zadovoljavajući način.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi