Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Incident u Savezu samostalnih sindikata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

25. 01. 2012.

Incident u Savezu samostalnih sindikata

Šefica službe informisanja predsednika Borisa Tadića Jasmina Stojanov izbacila je u ponedeljak ekipu TV produkcije Svet plus info iz prostorija Saveza samostalnih sindikata Srbije gde su predstavnici tog sindikata razgovarali sa predsednikom Tadićem i zvaničnicima njegove Demokratske stranke.

Nakon sastanka koji je bio zatvoren za medije, ekipa Svet plus info koja je bila uredno akreditovana za ovaj događaj čekala je sa ostalim novinarima da uzme izjave predstavnika jedne i druge strane. Međutim Jasmina Stojanov bacila je mikrofon TV produkcije Svet plus info i rekla njenom novinaru da ne može da dobije izjavu predsednika zbog toga što ta produkcija nije akreditovana i "nema dozvolu za rad".



Podsetimo da ovo nije prvi put da ovoj nezavisnoj produkciji Kabinet predsednika Srbije, uskraćuju pravo na izveštavanje. Tokom novembra i decembra prošle godine novinarima Svet plus infa Pres služba predsednika Srbije nije dozvolila prisustvo na nekoliko događaja pravdajući se time da kablovski kanal "Kopernikus 3" "nema dozvolu za rad i da su protiv njega pokrenute mere zbog sadržaja programa".

Jasmina Stojanov je tada obavestila Udruženje novinara Srbije da je od nadležne institucije – Republičke radio-difuzne agencije – dobila informaciju da kablovski kanal "Kopernikus 3" nema dozvolu za rad i da su protiv njega pokrenute disciplinske mere zbog emitovanja emisija koje su u vezi sa okultizmom, magijom, proricanjem sudbine i sličnim sadržajima kojima se obmanjuju gledaoci, što je u suprotnosti sa Zakonom o radio-difuziji i Kodeksom ponašanja emitera.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović smatra da to što treći kanal TV Kopernikus, na kojem Svet plus info emituje svoj program, još nema dozvolu (zahtev za dozvolu je u skladu sa propisima u proceduri u RRA, a rad tog kanala nije zabranjen) nema nikakve veze sa zabranom prisustva jednoj nezavisnoj TV produkciji na bilo kom javnom skupu ili u bilo kojoj zgradi u kojoj se održava neki medijski događaj. Svet plus info je potpuno nezavisna produkcija koja svoj program može da emituje i na bilo kom drugom mediju, dodala je Smajlovićeva.

Prema njenom mišljenju jedini razlog zbog kojeg organizator može da ograniči prisustvo novinara na nekom događaju jesu tehničke mogućnosti, odnosno situacija da sve novinarske ekipe fizički ne mogu stati u prostor u kojem se događaj održava, što ni u jednoj od navedenih situacija nije bio slučaj.

- Novinarstvo spada u domen slobode izražavanja i niko, pa ni država ne sme da ograničava tu slobodu. Opravdano se postavlja pitanje da li je ovo neki oblik diskriminacije jedne nezavisne produkcije zbog njene uređivačke politike koja je unutrašnja stvar osnivača i vlasnika, i čije eventualno nepoštovanje profesionalnih standarda i novinarske etike, u skladu sa svojim nadležnostima sankcioniše nadležna Republička radio-difuzna agencija, a nikako služba informisanja bilo koje državne institucije, zaključuje Smajlovićeva.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi