Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Raspisana međunarodna poternica za optuženim da je zapalio kuću novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 10. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Raspisana međunarodna poternica za optuženim da je zapalio kuću novinara

Uoči suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića koje se nastavlja u ponedeljak, 5. oktobara, UNS je od Drugog osnovnog suda u Beogradu dobio potvrdu da je taj sud dao saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za Aleksandrom Marinkovićem, optuženim da je direktan napadač kuće novinara.

U odgovoru Drugog osnovnog suda UNS-u stoji da je 13. februara ove godine taj sud dao saglasnost Odeljenju za potrage za raspisivanje međunarodne poternice za Marinkovićem. Istu saglasnost dalo je Ministarstvo pravde, stoji u odgovoru.

Šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova uradilo i do kakvih saznanja je došlo u potrazi za Marinkovićem, UNS-u do objavljivanja teksta nije odgovoreno. U Drugom osnovom sudu navode da su takva saznanja isključivo u nadležnosti policije.

Na suđenju za paljenje kuće novinara „Žig infa“ Jovanovića sudija Slavko Žugić doneo je rešenje za određivanje pritvora okrivljenom Aleksandrom Marinkoviću, koji se nije pojavio na ročištu u decembru prošle godine, te je raspisao poternicu za njim. To rešenje, stoji u odgovoru suda UNS-u, postalo je pravnosnažno 17. januara 2020. godine.

Sudija Žugić je, inače, u avgustu ove godine doneo odluku da se Marinkoviću zbog bekstva sudi u odsustvu sa ostalim okrivljenima, bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem, Vladimirom Mihailovićem i Igorom Novakovićem.

Optuženi Marinković je i sam na saslušanju u prisustvu tužioca, neposredno nakon što je u decembru 2018. godine izgorela kuća novinara Jovanovića, priznao da je izazvao požar kako bi mu „lokalni zelenaš“ Igor Novaković otpisao dug.

Nije znao ko živi u kući, niti da je reč o novinaru i bivšem policajcu, stoji u zapisniku o saslušanju Marinkovića. Ponuda Novakovića bila je da se na adresi Grobljanska 21 u Vrčinu „zapali jedan mercedes A klase koji se nalazio u jednoj garaži“.

Naredna ročišta za paljenje kuće novinara zakazana su za 5. i 6. oktobar u Drugom osnovnom sudu u Beogradu (zgrada Palate pravde). Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin su na prethodnim suđenjima dodatno traumatizovani, a nikakav mehanizam zaštite žrtvi im nije obezbeđen.

Na suđenjima su advokati odbrani mučki ispitivali novinara i njegovu suprugu, a umanjivali su i vrednost njihovih stvari koje su izgorele u požaru. Advokat Simonovića je čak optužio da je Jovanović kobne noće, kojeg je supruga onesvešćenog izvlačila iz kuće u plamenu, pucao na Marinkovića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi