Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  UNS poslao pritužbu na rad Apelacionog suda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 03. 2012.

UNS poslao pritužbu na rad Apelacionog suda

Udruženje novinara Srbije poslalo je pritužbu na rad Apelacionog suda u Beogradu Visokom savetu sudstva, Ministarstvu pravde i predsednici Apelacionog suda Radmili Dragičević Dičić.

U pritužbi UNS skreće pažnju na nepravilnosti u radu koje su uticale na tok i ishod postupka pred Apelacionim sudom koji je po žalbi NUNS-a odlučio da su NUNS i UNS zajednički vlasnici zgrade u Resavskoj 28, potpuno suprotno svim prvostepenim i drugostepenim presudama koje su u korist UNS-a donete u poslednjih šest godina.

UNS u pritužbi ističe da je sudsko veće sastavljeno od sudija Ivana Negića (predsedavajućeg), Aleksandre Đorđević i Radmile Đurić, radilo u nepropisnom sastavu i donelo nezakonitu presudu, suprotnu sudskoj praksi u sličnim slučajevima.

UNS ukazuje da je predmet po žalbi NUNS-a dodeljen u rad VII veću Građanskog odeljenja Apelacionog suda čija je predsednica sudija Smiljka Dingarac Nićiforović. Međutim, u konkretnom slučaju kao predsednik veća je postupao sudija Ivan Negić, prekoredno rešavajući predmet koji nije hitne prirode, u vrem dok je predsednica veća bila na kraćem odmoru.

Isto tako UNS navodi da je suprotno propisima za trećeg člana VII veća postavljena sudija Radmila Đurić, inače član XII veća. Prema propisima u konkretnom slučaju veće je trebalo da bude popunjeno sudijama iz narednog, VIII veća, a nikako sudijom- članom XII veća.

Saglasno načelu javnosti rada sudova i odredbi člana 8 Zakona o uređenju sudova UNS je zatražio pisano obaveštenje o tome ko je i u skladu sa kojim propisom odredio sudiju Radmilu Đurić u sastav VII veća koje je donelo osporavanu presudu ovog suda, ko je doneo odluku o promeni predsednika VII veća, kao i o tome da li su i koje mere preduzete u vezi sa pritužbom.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

18.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 10:10

kolegojalnost

ništa čudno sve bivše sudije 4.opš.suda, sada 1. osnovnog su na dobrom glasu, i međusobno se pomažu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi