Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Sud odbacio optužbe Petra Stojanovića protiv Nina Brajovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 04. 2012.

Sud odbacio optužbe Petra Stojanovića protiv Nina Brajovića

Prvi osnovni sud u Beogradu u potpunosti je oslobodio od optužbe za klevetu generalnog sekretara UNS-a Nina Brajovića u dva krivična postupka koja je protiv njega pokrenuo novinar u penziji Petar Stojanović.

Stojanović je najpre, 20. juna 2008. godine podneo privatnu krivičnu tužbu za klevetu protiv Brajovića koji je u dnevnom listu “Politika“ 3. aprila 2008. u tekstu pod naslovom „Stojanovića činjenice potapaju“ pored ostalog tvrdio da mu je, kao predsedniku UNS-a, Stojanović za posredovanje u obezbeđenju kredita Udruženju od Vojvođanske banke „tražio proviziju od tri odsto ...odnosno 3900 evra“ na šta on nije pristao.

Iako su u Stojanovićevoj krivičnoj tužbi Brajovićevi navodi u „Politici“ okarakterisani kao „neistinite tvrdnje koje mogu naškoditi časti i ugledu privatnog tužioca“ sud je iskaz okrivljenog Brajovića u toku postupka ocenio „kao jasan, iskren, dosledan, uverljiv, životan i logičan te u svemu saglasan sa iskazima svedoka... kao i pisanim dokazima izvedenim u toku postupka.“

Na ovu presudu sudije Nebojše Kovačevića Stojanović je uložio žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

I u drugom krivičnom postupku koji je Petar Stojanović pokrenuo protiv Nina Brajovića 4. juna 2010. godine pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, sudija Katarina Stanković oslobodila je od odgovornosti za klevetu okrivljenog Brajovića. Na presudu Stojanović ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Stojanović je Brajovića teretio da ga je oklevetao prilikom saslušavanja u svojstvu svedoka na glavnom pretresu pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, 17. marta 2010. u postupku u kojem je Stojanović za klevetu tužio potpredsednika UNS-a Branka Žujovića zbog tvrdnji u tekstovima koje je Žujović objavio u dnevnom listu „Politika“ u martu i aprilu 2008. godine.

Brajović je tada između ostalog izjavio da mu je Stojanović za obezbeđenje kredita UNS-u tražio proviziju „od tri odsto što on (Stojanović) smatra uobičajenim, i od toga jedan procenat traži za sebe, a dva odsto za neku dvojicu u banci.“

Sud je u potpunosti prihvatio odbranu okrivljenog Brajovića iz čega proizilazi da je on u svojstvu svedoka, u sporu u kojem je Stojanović za klevetu tužio Žujovića, govorio istinu.

Inače, Prvi osnovni sud u Beogradu, 23. februara 2011. godine, oslobodio je odgovornosti potpredsednika UNS-a Branka Žujovića u krivičnom sporu koji je protiv njega skoro tri godine vodio novinar u penziji Petar Stojanović.

Stojanović je Žujovića optužio za klevetu, tvrdeći da su navodi iz njegovih napisa objavljenih u „Politici” u martu i aprilu 2008. godine, kao odgovor na Stojanovićeve optužbe na račun rukovodstva UNS-a, netačni i da vređaju Stojanovićev ugled i dostojanstvo.

Petar Stojanović je na sudu nastojao da dokaže da od rukovodstva UNS-a nikada nije tražio proviziju za obezbeđivanje kredita kako su Brajović i Žujović pisali u “Politici.” On je na suđenju tvrdio da rukovodstvo UNS-a protiv njega vodi kampanju, kao i da su Brajovićevi i Žujovićevi tekstovi i postupci u funkciji podrške nezavisnosti Kosova.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi