Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Godišnje nagrade UNS-a: Dragutinu Gregoriću priznanje za životno delo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 12. 2020.

Izvor: UNS

Godišnje nagrade UNS-a: Dragutinu Gregoriću priznanje za životno delo

Udruženje novinara Srbije (UNS) dodelilo je novinarske nagrade za 2020. godinu. Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dodeli novinaru Dragutinu Backu Gregoriću.

U predlogu za nagradu navodi se da je Dragutin Backo Gregorić novinarstvom počeo da se bavi šezdesetih godina prošlog veka u listu „Beogradska nedelja“, iz koga su potekla mnoga poznata beogradska novinarska imena.

Posle ukidanja lista, piše u predlogu, obreo se u „Ilustrovanoj politici“ a posle devet godina prelazi u časopis „Viva“, posvećenom medicini, na mesto glavnog i odgovornog urednika.

„Ugled ‘Vive’ je rastao i objavljivanjem emisija o najnovijim događajima medicine ne samo kod nas, već i u svetu koje je pripremao i vodio Backo na televiziji ‘Politika’ u udarnim terminima“, stoji u predlogu za nagradu, u kojem se dodaje da Gregorić 2003. godine, kada je televizija „Politika“ prestala da se emituje, prelazi na televiziju SOS, u kojoj radi do danas.

„Kao izdanak velike i klasične škole novinarstva, Gregorić otkriva fascinantni raspon svedočenja o ljudima koje je upoznao i intervjuisao, kao što su lekari Majkl Debejki, Kristijan Bernard, dramski pisac Artur Miler, glumci Sofija Loren i Džejms Mejson. Sa svima je razgovarao na ravnoj nozi, pitao i ono što može da zaboli“, navodi se.

Nagradu za uređivanje „Dimitrije Davidović” dobio je glavni i odgovorni urednik „Sremskih novina“ Živan Negovanović, koji je poslednju deceniju urednik ovog regionalnog nedeljnika iz Sremske Mitrovice.

„U ovim vremenima, sve češćeg nepoštovanja novinarskog kodeksa i elementarne kulture ponašanja u informisanju, ‘Sremske novine’ koje uređuje Negovanović su pravi primer kako se jedno glasilo obraća čitalačkoj publici“, stoji u predlogu za nagradu.

Nagradu „Bogdan Tirnanić“ za komentar/kolumnu dobio je kolumnista lista „Večernje novosti“ Filip Rodić. U predlogu se navodi da se dobitnik ove nagrade UNS-a „ne krije iza standardnih floskula i ne služi opšte prihvaćenim i svagde prisutnim klišeima.“

„Filipov glas je važan jer dolazi iz nekadašnjeg nepomirljivog antimiloševićevskog tabora, ali se ne utapa u gomilu koja sve što se dešava nastavlja da gleda u starom ključu po kom je Milošević bio zao, a zapadne sile i njihovi domaći pomagači na strani svetla, dobra i pravde“, stoji u predlogu za nagradu.

Dobitnica nagrade „Laza Kostić” za vest je dopisnica „Danasa“ iz Niša Zorica Miladinović. Novinarka je, piše u predlogu za nagradu, bila među prvim novinarima u Srbiji koji su „sistematski ukazivali na prikrivanje tačnih podataka o umrlim, pozitivnim i testiranim kovid pacijentima“. Ekskluzivo je izvestila o zaključku Vlade Srbije kojim se centralizuje informisanje o epidemiji koronavirusa i pre nego što je on objavljen na sajtu Vlade.

Nagradu „Laza Kostić“ za izveštaj dobile su novinarke RTS-a Ana Stamenković i Ivana Božović. Ove novinarke su, piše u predlogu, poslednjih deset meseci svakodnevno na liniji fronta, prenoseći građanima informacije bitne za njihovo zdravlje. „Zahvaljujući Aninom i Ivaninom izveštavanju, građani su imali precizne informacije u svakom trenutku, a poverenje u njihov rad svakodnevno je bilo vidljivo, ne samo u programu RTS-a, već i svuda gde su izveštavale“, navodi se u predlogu.

Nagrada „Laza Kostić” za reportažu pripala je dopisnici „Večernjih novosti“ iz Niša Jeleni Ćosin za novinsku reportažu „Krvave srpske košulje još na Košarama“. U predlogu za nagradu navodi se da je reportaži prethodio podvig ove novinarke, koja je zahvaljujući svojim novinarskim kontaktima, uspela da stigne do karaule Košare što je, pre nje, od 1999. godine, samo jednom kolegi pošlo za rukom.

„Sa karaule je donela i snimke i fotografije, a njeno potresno svedočenje o mestu na kome su se od 9. aprila do 14. juna 1999. godine odigravala epska bitka srpske i albanske vojske odjeknula je i van Srbije. Zabeležila je svaki detalj, pronašla lične predmete srpskih vojnika, i o svemu tome vešto napisala tekst“, piše u predlogu.

Dobitnik Nagrade „Laza Kostić“ u kategoriji fotografija i televizijski snimak je fotoreporter Rojtersa Marko Đurica za seriju ovogodišnjih fotografija sa naročitim osvrtom na prikaz pandemije u Srbiji.

Karikaturisti NIN-a Jugoslavu Vlahoviću pripala je Nagrada „Laza Kostić“ u kategoriji karikatura i novinarska satira. „Legendarni ilustrator i karikaturista Vlahović, iz broja u broj već četiri i po decenije svojim ilustracijama obogaćuje sadržaj najstarijeg nedeljnika na Balkanu“, piše u predlogu.

Zlatna povelja, nagrada koja se dodeljuje za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije, posthumno je dodeljena jednom od osnivača i vlasnika i dugogodišnjem direktoru lista „Danas“ Dušanu Mitroviću.

„Više od 20 godina bio je zaslužan za poslovanje i razvoj dnevnog lista ‘Danas’ koji je opstao na srpskom tržištu uprkos zabranama u vreme Slobodana Miloševića, kaznama, NATO bombardovanju, političkim pritiscima od početka do danas, otporu vladajućih struktura i javnoj diskreditaciji lista, ali i uprkos haotičnom tržištu i ograničenim šansama za pristup fondovima za oglašavanje“, navodi se u predlogu da Mitrović bude posthumno nagrađen.

Dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su novinar RTS-a Stevan Kostić i dopisnik Sputnjika iz Podgorice Nebojša Popović.

Kostiću je dodeljeno priznanja za emisiju o Blagoju Jovoviću koja je prikazana u magazinu „Oko“. U predlogu za nagradu piše da Kostićev „novinarski pristup nije navijački, ne favorizuje sagovornike, on gledaocima predočava najbolje argumente i jedne i druge strane, kao i da najčešće u svojim analizama Kostić nema dve, već sve strane priče“.

Dopisnik Sputnjika iz Podgorice Popović nagrađen je za izveštavanje u protekloj godini o litijama u Crnoj Gori. U predlogu za nagradu piše da Popović „svakodnevno, izložen teškim uslovima i pritiscima od strane javnih i tajnih, vidljivih i zakulisnih moćnika, izveštavao o tim turbulentnim dešavanjima koji će, pokazaće se, potpuno preokrenuti političku istoriju Crne Gore“.

Članovi žirija bili su Vladimir Radomirović, Dragana Pejović, Eržika Pap Reljin, Anica Telesković, Mirjana Čvorić Gubelić, Slobodan Ćirić, Branko Veselinović, Zoran Šaponjić, Goranka Matić i Dalibor Žarić.

Nagrade će biti uručene na Dan UNS-a u ponedeljak, 21. decembra u 14 sati u Pres centru UNS-a (Knez Mihailova 6/III). Tom prilikom biće uručena i UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez „Aleksandar Tijanić“ novinarki televizije N1 Jeleni Zorić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi